На міжнародну виставку ремесел Homo Faber, що проходить у Венеції впродовж вересня, не пропустили роботу харківського майстра шкіряних виробів Bob Basset.

Що за виставка?

Місія виставки Homo Faber – популяризувати й зберегати культурну спадщину різножанрових мистецьких ремісницьких практик. На сайті виставки з-поміж понад 400 ремісників і ремісниць представлені 26 українських майстрів, які працюють у різних жанрах: витинанкарство, кераміка, скульптура, лиття, ювелірне мистецтво, ткання, створення меблів і предметів зі шкіри. 

Хто такий Bob Basset?

Справжнє ім’я майстра – Сергій Петров. Він усесвітньо відомий художник і співзасновник студії Bob Basset, яка створює об’єкти мистецтва зі шкіри в жанрі техноромантизму (жанр теж вигадав Сергій). Уже багато років студія створює переважно маски. Їх можна побачити в кліпах і на концертах відомих виконавців: Slipknot, Metallica, Ghost, Korn, Авріл Лавін, Beissoul & Einius. Маски Петрова також використовували у фільмі від кінокомпанії Рідлі Скотта. 

Чому маску не пропустили на виставку?

Куратори Homo Faber працюють з відкритими джерелами. Наприклад, цьогоріч зі студії Сергія Петрова вони відібрали до 10 масок для виставки, однак майстер зміг надати лише дві. Зроблені під час повномасштабного вторгнення ці роботи збереглися в приватних колекціях. 

Шкіряну маску «Війна №1» створили з просвердлених гільз і ніхто з перевізників не зміг взятися за її перевезення й гарантувати збереження витвору. До того ж перевезення предметів, які мають ознаки зброї, під час війни жорстко регулюється. Для того, щоб представляти артефакти війни потрібна підтримка культурної дипломатії на національному рівні, кажуть у команді.

Ось такий вигляд має маска «Війна №1» Bob Basset, яку не пропустили на виставку. Для її створення використали гільзи. Під час повномасштабної війни перевезення будь-яких предметів, що мають ознаки зброї, жорстко регулюється Фото: Bob Basset

Хто ще візьме участь у Homo Faber 2024?

У 2024-му в Homo Faber, крім Петрова, участь беруть львівська витинанкарка Дар’я Альошкіна йй київська скульпторка Ася Козіна. Дар’я раніше співпрацювала з ювелірним домом Cartier. На виставці вона представить паперові витинанки. Ася працює в авторській техніці паперової скульптури. Мисткиня створила серію етнічних весільних суконь з паперу. Її роботи брали участь у фешн-показах Dolce & Gabbana. 

Це одна з витинанок, яку створила мистиня Дар'я Альошкіна Фото: Дарʼя Альошкіна

Це паперові інсаляції, які Дарʼя створила для бренда Cartier 
за мотивами його прикрас Фото: Міський Будинок Культури (Рівне)

Ася Козіна працює в техніці паперової скульптури. Це одна з її робіт Фото: Ася Козіна

Дивіться, які паперові прикраси створила Ася Козіна
для фешн-показу Dolce & Gabbana фото: Ася Козіна

   

У 2024 році фестиваль крафту Homo Faber пройде вже втретє. Це масштабна виставка робіт найкращих ремісників з усього світу. Артдирекцією події займався режисер Лука Гуаданьоїно. Окрім основної локації, Homo Faber також запрошує в майстерні венеційських ремісників, пропонує тематичні екскурсії й майстер-класи.

   

На початку 2023 року український художник Bob Basset створив маску для юриста Масі Найєма, який втратив око на війні. Це чорна шкіряна маска на підкладці з натуральної замші, що кріпиться на двох ремінцях. Її виготовили з мʼякої телячої шкіри, але вона містить жорстку конструкцію для захисту частини обличчя й ока.

Фото й обкладинка: Bob Basset, Дарʼя Альошкіна, Ася Козіна, Міський будинок культури (Рівне)