Другий фестиваль «Книжкова країна» пройде на території ВДНГ з 26 по 28 вересня.

Гості фестивалю зможуть відвідати дискусії й лекції, побувати на презентаціях книг і показах документальних фільмів. Біля першого павільйону розстелять червону доріжку, де охочі зможуть зробити селфі чи сфотографуватися з улюбленим автором. Також у межах «Книжкової країна» зареєструють рекорд «Наймолодший письменник України». Ним стане Дмитро Матусяк, який написав історію про песика-мопса.

Лекції, дискусії, презентації й докфільми на фестивалі

У четвер, 26 вересня, відбудеться нагородження найпопулярнішої книги року за версією книжкових блогерів. Також письменниця й парамедикиня батальйону «Госпітальєри» Олена Герасим'юк разом із письменником і військовим Євгеном Ліром представлять проєкт «Недописані». Це ініціатива, присвячена пам’яті літераторів, чиї життя обірвала війна. 

У суботу, 28 вересня, Ростислав Семків презентує книжку «Як читати українських класиків». Гості дізнаються, як орієнтуватися в літературі, вловлювати неочевидні зв’язки й отримувати задоволення від прочитаного. 

Ще покажуть документальний фільм «Життя після 16:30». Його зняли за  однойменною автобіографічною книгою. Цифри «16:30» стали символічними для кіборга Олександра Терещенка, який 15 жовтня 2014 року в Донецькому аеропорту врятував побратимів, зазнавши важких поранень. Стрічка охоплює події сучасного життя героя і його боротьби й відновлення.

Розважальна програма теж буде. Ось деякі активності

Серед розважальних активностей – майстер-класи із розпису книг, українського скоропису, роботехніки, малювання акрилом. Також гості зможуть виготовити постер у стилі попарт із портретами улюблених письменників, задекорувати будинок за мотивами казки «Троє поросят», створити оригінальні закладки в стилі Гаррі Поттера або поворожити на книжках.

Протягом усіх чотирьох днів фесту за донейт у 200 гривень можна буде пограти в настілки з улюбленими письменниками. Зібрані гроші передадуть на потреби різних підрозділів ЗСУ, напрям для збору кожен письменника визначатиме самостійно. 

Вхід на фестиваль вільний, але за деякі майстер-класи треба заплатити. Повна програма фесту доступна за посиланням.

Мапа заходів на «Книжковій країні» 2024. Цьогоріч для фесту виділили
шість павільйонів, також є місця проведення різних майстер-класів, а біля
першого павільйону розстелили червону доріжку Фото: «Книжкова країна»

   

Цьогоріч на осінній «Книжковій країні» буде три напрями: «Кіно та література», «Фронтмени» й «Фентезі та гогор». Як і на попередньому фестивалі, будуть працювати дитяча й освітні зони. Створять також спеціальні місця з доглядом для наймолодших. 

   

Уперше «Книжкову країну» провели на ВДНГ 25–28 квітня 2024 року. Захід відвідали понад 68 000 людей і вдалося продати близько 85 тисяч книжок. На фестивалі зібрали 100 видавництв і провели 324 події, серед яких дискусія про терапевтичне письмо з Іреною Карпою, презентація платівки Qirim від Jamala, а також зустріч з Олександром Тереном і представлення його книги «Історія впертого чоловіка».

Фото й обкладинка: «Книжкова країна»