Видання про архітектуру й дизайн Dezeen оприлюднило лонгліст міжнародного конкурсу Dezeen Awards 2023, де обирають найкращі інтер’єри року.

До довгого списку потрапили проєкти трьох українських студій. Львівська «Цукерня» позмагається в номінації Restaurant and bar interior, а спортивна студія «Стан» і родинний дім «Дача» в номінації Health and well-being interior. 

Редизайн «Цукерні» здійснила студія Yod Group, вона відкрилася наприкінці січня 2024-го. Оновлену кондитерську порівнювали з хамамом, вбиральнею в готелі ОАЕ.

«Команда студії кардинально змінила інтер’єр, але зберегла ДНК старого приміщення. Так прийшли до лаконізму, мономатеріалів і біогіпсу з яєчної шкаралупи», – описують редизайн у команді. Намагалися досягти такого ефекту, щоб яєчні друзки візуально вгадувалися на поверхні стін, але щоб уникнути надлишкового рельєфу, за який міг би чіплятися одяг гостей.

Ось такий вигляд має інтерʼєр львівської «Цукерні» з яєчної шкаралупи
Фото: Євгеній Авраменко

   

Dubrovska Studio розробила мінімалістичний інтер’єр для жіночого простору «Стан» на Золотих воротах у Києві. Там проходять заняття з йоги, баре, стретчингу, пілатесу, танцю, sound healing і медитації.

«Основна концепція студії йога передбачала повторне використання наявних елементів і місцеві джерела. Stan втілює в собі дух жіночої сили, елегантності й індивідуальності», – розказують про проєкт у студії. 

Це мінімалістичний інтерʼєр жіночого простору «Стан», де проводять заняття з йоги,
стретчингу й пілатесу Фото: Євгеній Авраменко

   

Дизайн інтер’єру родинного дому «Дача» для сімей важкохворих дітей, які проходять лікування далеко від своїх домівок, розробила Makhno Studiо. 

«В інтер’єрі переважають білий і теракотові кольору, що навіює чистоту й благородство, а сонячно-жовтими кольорами акцентували на дитячих зонах», – розказують про проєкт дизайнери. Тут є простори загального користування, кухня і їдальня, ігрові й навчальні зони, а також кабінети психолога й фізреабілітації. Крім того, на території «Дачі» збудували бомбосховище.

Дивіться дизайн родинного дому «Дача» з яскравими акцентами в інтерʼєрі
Фото: Makhno Studiо

   

Dezeen Awards – премія у сфері архітектури й дизайну, що визначає найкращі проєкти й студії з 2017 року. Її організатором є видання Dezeen – медіа у сфері архітектури й дизайну.

   

У 2022-му Dezeen Awards відмовився від співпраці з росіянами. Організатори виключили представників РФ із лав журі й не прийматимуть роботи від російських конкурсантів. 

   

У лонгліст найкращих інтер’єрів Dezeen Awards у 2023 році ввійшли дві роботи українських студій Yod Group і Makhno Studio. Yod Group відзначили в категорії Hotel and Short Stay Interior, а проєкт Makhno Studio ввійшов до лонгліста в номінації Home Interior.

Фото й обкладинка: Makhno Studiо, Євгеній Авраменко