«Довженко-Центр» запускає віртуальні квитки на підтримку інституції. Цьогоріч, 10 вересня, йому виповнюється 30 років.

«У свій 30-й день народження не влаштовуємо гучного святкування, але ми запрошуємо вас придбати віртуальний квиток, щоб підтримати нашу діяльність», – кажуть у команді. Люди, які придбали віртуальний квиток, можуть отримати подарунки. 

Які подарунки:

  • раритетне видання «Кіноревізія Донбасу», тираж якого давно розпродали;
  • чотирьохтомник «Антологія кінокритики», нагороджений преміями за книжковий дизайн;
  • персональну екскурсію студійними фондами Музею кіно «Довженко-Центру»;
  • рідкісний патч від працівників  «Довженко-Центру», які стали військовими, присвячений найкращому фільму в історії українського кіно.

Переможців визначать за допомогою рандомайзера 20 вересня. «Що більше квитків ви придбаєте, то більше шансів стати власниками рідкісних артефактів для справжніх кіноманів», – додають організатори. Придбати відтуальний квиток можна за посиланням.

   

Національний центр імені Довженка був заснований 10 вересня 1994 року на честь 100-річчя українського режисера Олександра Довженка. Зараз «Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України.

У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов в підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.

Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Центрі» коментували, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. «Довженко-Центр» подав на Держкіно до суду з вимогою скасувати «реорганізацію».

У липні 2023-го в Держкіно заявили, що наказ втратив чинність, щоб закрити судову справу. У відповідь у «Довженко-Центрі» зазначили, що, «найімовірніше, на столі лежить уже новий наказ» про реорганізацію.

У листопаді 2023 року «Довженко-Центр» закликав Кабмін не схвалювати Стратегію розвитку кіно до 2027 року, яка фактично передбачає ліквідацію центру. Зокрема, «реорганізацію», заборонену судом, замінили на «оптимізацію», яка передбачає перерозподіл функцій центру між групою неспроможних установ, пояснювали в «Довженко-Центрі».

Північний апеляційний господарський суд закрив провадження у справі про незаконність реорганізації «Довженко-Центру» в липні 2024 року.