З частини стовбура 400-річної липи Петра Могили створили скульптуру «Re:Forma духу», пише «ТиКиїв». Дерево було пошкоджене через негоду у 2022 році.

Скульптура «Re:Forma духу» має кубічну форму та повністю складається з пошкодженого історичного гілля. Обʼєкт створив Костянтин Скритуцький, який працював упродовж двох років.

Артоб’єкт створили, щоб зберегти та переосмислити культурну спадщину Києва через мистецтво заради майбутніх поколінь, кажуть автори проєкту.

Скульптуру презентують 14 вересня в саду заповідника «Софія Київська». Для відвідувачів проведуть безкоштовні екскурсії заповідником за попередньою реєстрацією. Форма для реєстрації тут.

   

Липа Петра Могили – пам’ятка природи місцевого значення, одна з найстаріших лип Києва. Росте на початку Андріївського узвозу, поруч із Національним музеєм історії України й залишками фундаменту Десятинної церкви. Дерево взяли під державну охорону в 1972 році.

За легендою, липу посадив митрополит Петро Могила в 1635 році на честь часткової відбудови Десятинної церкви. За іншими версіями, липі може бути й понад 500 років.

12 травня 2022 року під час буревію в 400-річної липи відламалася частина стовбура. Фахівці оглянули дерево і встановили, що його ще можна врятувати. Липу полікували того ж місяця.

Фото: dfo.com.ua