Пропагандистський фільм «Росіяни на війні» хочуть показати на кінофестивалі в Торонто.

Цей фільм уже отримав до свого бюджету 340 тисяч доларів від Канадського медійного фонду, який фінансує уряд Канади, пояснюють українські парламентарі. Вони вже звернулися до колег з Канади, щоб не допустити показ там фільму. Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко також закликав скасувати показ російського фільму на кінофестивалі.

«Цей кейс став яскравим прикладом того, як Росія завдяки мʼякій силі намагається просувати свої наративи про «більш глибоке розуміння війни». І, на жаль, робить це досить успішно», – коментує заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук. 

   

Фільм «Росіяни на війні» вже також показали на кінофестивалі у Венеції, в одній секції з українським фільмом про війну «Медовий місяць» Жанни Озірної. Продюсерка української стрічки Дарʼя Бассель пояснювала, що в російському фільмі йдеться не про повномасштабне вторгнення РФ, а просто про вторгнення, ніби у 2014 році нічого не сталося.

Окрім того, кіно починається з діалогу з українцем у Росії, який воює на боці окупанта. Пізніше цей чоловік нібито запевняє, що у 2014 році в Україні була «громадянська війна», а не окупація. Інший персонаж розповідає, що українці – нацисти.