Повну заборону соціальної мережі Telegram в Україні підтримують 9% українців, ідеться в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології.

Водночас 26% опитаних вважають, що Telegram не варто ніяк контролювати. А найбільше українців, 54%, відповіли, що треба ввести обмеження частково, зокрема блокувати деякі Telegram-канали. 

Опитування проводили 1–6 вересня 2024 року методом телефонних інтервʼю. У ньому дослідили, як українці ставляться до заборони Telegram, російської пропаганди й дезінформації в соціальних мережах. Усього взяли участь 1015 респондентів.

Чи варто заборонити Telegram, якщо він загрожує нацбезпеці?

Серед тих, хто вважає, що поширення дезінформації й пропаганди в Telegram несе дуже серйозну загрозу, лише 15% підтримали повну заборону соцмережі. Більшість українців у цьому випадку все ж вважають, що Telegram потрібно контролювати частково.

Чи варто заборонити Telegram, якщо його власники відмовляться співпрацювати? 

Близько 71% українців підтримують заборону Telegram, якщо б його власники відмовилися блокувати канали, які використовують російські військові для ведення війни. Приблизно такі ж відповіді отримали на запитання про Telegram-канали, де продають наркотики.

Натомість найменше українці підтримали заборону Telegram, якщо б власники соцмережі відмовилися блокувати канали, де поширюють російську дезінформацію. Утім однаково кількість таких відповідей переважає в будь-якому з варіантів запитань. 

Щоб порівняти, як змінилося ставлення українців до Telegram, КМІС нагадав про результати подібних опитувань у минулі роки. У 2020 році 53% людей називали заборону російських соціальних мереж помилкою, а підтримували таке рішення 29% опитаних.

Ставлення до російських соціальних мереж і ресурсів змінилося після початку повномасштабного вторгнення, коментують аналітики. Водночас на початку 2024 року їхнє опитування показало, що 49% українців вважають, що більш активне держрегулювання інформації в інтернеті (не заборона) – це обмеження прав і свобод людей. Цей показник зріс з літа 2022 року (з 30% до 49%). Тобто за період повномасштабної війни українці почали більш критично ставитися до можливих обмежень.

   

Наприкінці серпня 2024 року засновника Telegram Павла Дурова затримали в аеропорту Парижа. Його підозрюють у тому, що він причетний до розроблення онлайн-платформи для незаконних операцій, включно з поширенням порнографії з неповнолітніми й торгівлею наркотиками.

Експерт з інформаційної безпеки Сергій Денисенко каже, що поки невідомо, що відбуватиметься далі і як може вплинути на доступ до соцмережі. Утім, за його словами, забороняти Telegram для звичайних користувачів немає сенсу. Водночас на тлі повідомлень людей про те, що їхні акаунти в Telegram зараз зламують, ми вирішили розібратися, що робити в таких випадках.

Фото: КМІС