Міжнародний фестиваль анімації Linoleum-2024 оголосив переможців у трьох конкурсах: міжнародному, українському й конкурсі комерційної анімації.

Гран-прі отримав фільм «Я померла в Ірпені» української аніматорки Анастасії Фалілеєвою. Стрічка стала її рефлексією, оскільки режисерка перебувала в місті 10 днів під час облоги й змогла евакуюватися з останньою колоною. У фільмі вона також висвітлює досвід насильства в стосунках з її хлопцем і взаємодію з його батьками. Уся картина намальована вугіллям. 

Ось перелік переможців

Спеціальна відзнака журі в міжнародному конкурсі«Кроляче життя» Мансі Махешварі (Велика Британія). Стрічку відзначили за «виразні візуальні ефекти, хаотичні образи в поєднанні з потужним звуковим оформленням».

Найкращий фільм у конкурсі комерційної анімації«Вмирання для початківців» Емілі Доун (Велика Британія). У фільмі лікарка паліативної допомоги Кетрін Меннікс розповідає про процес вмирання.

Відзнака журі в конкурсі комерційної анімації«Мій шлях» Джесіки Бʼянкі (Аргентина), трейлер фестивалю єврейського кіно в Маямі Дафни Авадіш Ґолан (США, Нідерланди), короткометражний фільм «Вавилонська царівна» українки Марії Янко. 

Найкращий фільм в українському конкурсі«З минулого» аніматорки Ганни Паламарчук. Його описують як просякнутий меланхолією, ностальгією й ароматом борщу. 

Відзнака журі в українському конкурсі«Нарости» харківʼянки Еліни Пупіної за «глибокий й емансипаційний наратив, […] який надихає на дослідження українських національних традицій і самосвідомості».

   

Фестиваль авторської анімації й медіамистецтва Linoleum уперше провели в Україні у 2014 році. Цьогоріч його провели на території інноваційного парку Unit.City з 4 по 8 вересня. Темою обрали «Поле гри», у межах якої презентували українські інді-ігри й серію лекцій і воркшопів.

У 2022-му Linoleum мав відбутися офлайн в 11 містах України, серед яких Маріуполь і Херсон, однак через повномасштабне вторгнення пройшов у форматі онлайн. Гран-прі фестивалю отримав польський фільм про апокаліпсис. А десятий Linoleum провели офлайн у Києві після річної перерви у 2023 році. Темою фестивалю було «Життя-Буття», у межах якої представили історії про українців, їхню боротьбу й ідентичність.