Український військовий і діджей Анатолій Тапольський виступив біля української інсталяції "I’m Fine" на Burning Man 2024. 

Він інтегрував у свій виступ записи голосів своєї матері, побратимів і друзів, які відповідають на питання: «Як ти?» й «Про що ти мрієш?». А наприкінці сету лунав сигнал повітряної тривоги.  

«Один американець сказав, що в нашій інсталяції стільки горя і смерті, що це важко витримати, і заплакав. Інший сказав, що в ній багато сили, бо якби ми були жертвами, а не воїнами, ми б її сюди не привезли», — коментує ініціатор проєкту Віталій Дейнега.

   

Фестиваль сучасного мистецтва Burning Man проводять щорічно у пустелі Блек-Рок у Неваді, США. У 2024 році Україна представила на ньому інсталяцію I’m Fine. 

Скульптуру, натхненну мемом, створили Олексій Сай і команда з 25 людей, багато з яких служать на фронті. В основі цьогорічної інсталяції – артефакти війни, зібрані на деокупованих територіях: прострелені вуличні знаки, сонячні панелі, супутникові антени, знищені назви міст і розбиті паркани. Курував створення скульптури засновник Ukrainian Witness та ексзаступник міністра оборони України Віталій Дейнега.

Редакція «Віледжа» запитала у Віталія Дейнеги, як мем із собакою в домі, що палає, надихнув на десятитонну інсталяцію, як знаходили артефакти для скульптури й чому для проєкту важливо зібрати 33 історії українців.

Обкладинка, фото й відео: Олексій Рєпік, Михайло Карпенко, Микита Ващенко