Кулінарний записник «Осінь» із сезонними рецептами випустила дослідниця їжі й гастрономії Дарія Крікунова (Brave Bee&, «Бетонна галушка»). Це другий щоденник із серії «Сезони української кухні».

«Записник підкаже, що очікувати від наступного кулінарного сезону, і покаже з несподіваного боку звичні для всіх продукти, допоможе відчути зв’язок із сучасною українською кухнею», – каже авторка.

Також у щоденнику є окреме місце для особистих нотаток і рецептів. На кожен місяць виділили чотири інгредієнти, які стануть основами рецептів. 

Орієнтовно записники почнуть відправляти з 23 вересня. Цього разу записник виходить ще й у додатковій лімітованій версії з оновленим дизайном. Замовити його можна тут. Звичайне видання доступне для передзамовлення тут.

Це другий щоденник із серії «Сезони української кухні» з осінніми рецептами Фото: Їzhakultura

Що готувати восени?

Видавці поділилися з нами кількома рецептами із записника. 

Пиріг із солодким перцем і бринзою

Інгредієнти

борошно – 240 г;

яйце – 1 шт.;

вершкове масло – 150 г;

вода – 6 ст. л. (100 мл);

солодкий перець – 2–3 шт.;

стебла порею – 2–3 шт.;

бринза – 200 г;

мелений кумин – ½ ч. л.;

рослинна олія;

сіль.

З масла, яйця, борошна, солі й води замісити тісто. Загорнути його в харчову плівку й прибрати в холодильник на одну годину. Тим часом треба нарізати солодкий перець смужками, а порей – кільцями. Розігріти на середньому вогні 1–2 столові ложки олії, обмажити перець і цибулю, додати кумин і посолити. Далі нарізати бринзу шматочками й відкласти.

З холодильника треба дістати тісто й розділити на дві частини. Першу розкачати тонким шаром і викласти на деко так, щоб утворилися бортики. Викласти на нього смажені овочі рівномірним шаром, а поверх розподілити бринзу. Начинку накрити другою частиною тонко розкачаного тіста й защипнути краї. Густо наколоти верх пирога виделкою. Поставити пиріг у розігріту до 200°С духовку й випікати 45 хвилин.

   

Чатні з айви

Інгредієнти для чотирьох півлітрових банок:

айва – 1,5 кг;

цибуля – 2 шт.;

натуральний яблучний оцет 6% – 500 мл;

цукор – 250 г;

свіжий пекучий перець – 1 шт., або пластівці чилі – 1 ст. л.;

сіль – 1 ч. л.;

кориця – 1 паличка;

бодян – 2 зірочки;

зелений кардамон – 3 коробочки;

гвоздика – 3 бутони.

Айву треба очистити від шкірки, видалити серцевину й нарізати невеликими шматочками. Цибулю нарізати кубиком. З перців видалити насіння та дрібно нарізати. Очищений імбир також дрібно нарізати або натерти.

Усі інгредієнти помістити у велику каструлю з товстим дном і довести до кипіння на сильному вогні. Зменшити вогонь до мінімуму й обережно тушкувати 1–1,5 години, періодично помішуючи, поки чатні не загусне.

Витягнути паличку кориці, розкласти чатні по стерилізованих банках і закрити кришками. Страву можна їсти одразу, але краще дати їй декілька днів поєднати аромати всіх прянощів. Зберігати за кімнатної температури можна до трьох місяців, а після відкриття – у холодильнику.

   

Гарбузові оладки

Інгредієнти:

пюре гарбуза – 150 г;

борошно – 120 г + 2 ст. л.;

цукор – 120 г

сіль – дрібка

розпушувач – 2 ч. л.;

мелена кориця – ½ ч. л.;

мелений імбир – ½ ч. л.

молоко – 240 мл;

яйця – 1 шт.;

олія – 2 ст. л. 

Щоб приготувати гарбузове пюре, треба нагріти духовку до 200°C, розрізати гарбуз на декілька частин, почстити його від насіння, загорнути у фольгу й запікати 40 хвилин. Запечений гарбуз має охолонути, потім треба зняти з нього шкірку й перебити в блендері на пюре.

У великій мисці зʼєднати всі сухі інгредієнти. В іншій посудині змішати до однорідного стану молоко, яйце, олію й пюре гарбуза. Поступово влити суміш у миску із сухими інгредєінтами й ретельно перемішувати тісто.

Розігріти невелику кількість олії на сковороді й викласти порцію оладок. Обсмажувати з кожного боку по 3–4 хвилини. Готові оладки чудово смакують з медом або вершками.

   

Перший кулінарний записник «Весна» випустили в травні 2024 року. 

   

Редакція «Віледжа» розказувала, як приготувати сендвіч-субмарину зі шніцелем з баклажана, жовтими томатами, халумі й соусом сальса верде. 

Фото й обкладинка: Ольга Політило, Їzhakultura