Український Оскарівський Комітет представив чотири фільми, які подали заявки й візьмуть участь у нацвідборі на 97-му премію «Оскар».

Це «Будинок «Слово». Нескінченний роман» Тараса Томенка, «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка, «Ми були рекрутами» Любомира Левицького й «Мирні люди» Оксани Карпович.

Фільми змагатимуться за висування від України в категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм». Кандидатів визначать 9 вересня.

   

У 2023 році заявки на участь у відборі на «Оскар» подали п’ять фільмів: «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука, «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, «Залізні метелики» Романа Любого, «Терикони» Тараса Томенка й «ШТТЛ» Едріена Волтера.

   

Фільм «20 днів у Маріуполі» став першим в історії українським фільмом, який виграв «Оскар»: стрічку Мстислава Чернова відзначили в категорії «Найкращий документальний фільм».

   

Стрічка стала найкасовішим документальним фільмом в Україні. Редакція The Village Україна запитувала Мстислава Чернова про найстрашніший момент у Маріуполі, рішення показувати найбільш жорстокі кадри й перший фідбек.

Відео й обкладинка: Film.ua