Російські військові знищують заповідник «Кам’яні Могили» біля села Назарівка в Маріупольському районі Донеччини й натомість облаштовують військові табори, повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. 

Протягом останнього місяця біля Назарівки спостерігали посилене накопичення російських сил і нещодавно встановили точне місце. У Маріупольській міськраді кажуть, що наразі невідомо, у якому стані перебуває природоохоронна територія. Андрющенко зазначив, що з урахуванням поведінки й характеру базування заповідник «Кам’яні Могили» знищений.

«Це вже другий заповідник, який знищили росіяни на території району», – додав радник міського голови. Раніше окупанти знищили заказник «Меотида». Там були унікальні місця гніздування птахів із Червоної книги України.

Що відомо про заповідник «Кам’яні Могили»

Заповідник «Кам’яні Могили» площею 400 гектарів є частиною Українського державного степового природного заповідника. Заповідник має велику геологічну, біологічну й історично-археологічну цінність. Зокрема, це найбільша інтрузія на Донбасі, а її граніти не мають аналогів у світі. Також тут ростуть 18 видів рослин, що занесені до Червоної книги України.

   

На місці повністю знищеної пам’ятки світового значення «Херсонес Таврійський» росіяни спорудили музей. На розчищеній території росіяни збудували «нове місто», а деякі артефакти «перенесли по камінчику» й відновили на новій центральній дорозі парку. 

   

Росіяни також знищили музей Лесі Українки в Ялті. Спершу музей мали реконструювати, однак окупанти перейменували його на «Ялтинський історичний музей» і натомість присвятили виставку російському архітектору Миколі Краснову.

Фото й обкладинка: Петро Андрющенко, Balkhovitin, Віктор Петроченко, Dmytro Balkhovitin (Wikimedia Commons)