Архітектурне бюро Balbek bureau випустило фільм про свій артпроєкт «Дім. Спогади» на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. 

У стрічці розповідають про шлях архітекторів до реалізації проєкту: від презентації концептів полярникам до дороги додому через протоку Дрейка. Це перша їхня кіноробота, переглянути її вже можна безоплатно на Megogo

За виробництво стрічки відповідала команда «Привіт/production». Голосом фільму став Юрій Марченко, а героями – співавтори інсталяції, учасники 27-ї української антарктичної експедиції й прессекретарка НАНЦ Олена Марушевська.

Про інсталяцію

Артінсталяцію «Дім.Спогади» встановили на антарктичній станції «Академік Вернадський» до 160-річчя з дня народження українського науковця.

Роботу над артінсталяцією почали ще в грудні 2021 року. На момент початку повномасштабної війни деталі для конструкції перебували в дорозі на українську антарктичну станцію. Проєкт на рік призупинили, але в лютому 2023 року СЕО Balbek Bureau Слава Балбек і керівник «Майстерня Чудес» Дмитро Зінов’єв вирушили на «Академік Вернадський», щоби самим змонтувати артінсталяцію.

Вона створена на основі старого паливного бака й повторює контур традиційного українського будиночка. За задумом архітекторів артінсталяція мала стати теплим образом дому для полярників і знайомити з українською культурою гостей станції. Ми поговорили з Дмитром Зінов’євим про спілкування з полярниками (і пінгвінами!) і виклики, які виникли під час монтажу артінсталяції.

   

Balbek bureau – майстерня архітектури й дизайну інтерʼєру, яку заснували Слава Балбек і Борис Дорогов. Їхні проєкти отримували міжнародні нагороди Hospitality Design Awards й Interior Design Best of Year.

   

Balbek Bureau розбробили інтерактивний конструктор для будівництва автентичних приватних будинків. Зараз до онлайн-конструктора RE:Ukraine Villages уже додали Київщину, Чернігівщину, СумщинуХарківщинуЗапоріжжяМиколаївщинуХерсонщинуОдещину й Дніпропетровщину.

Там можна створити віртуальний будинок за дизайн-кодом обраного регіону, а також отримати рекомендації з будівництва або відновлення такого житла. У результаті користувач отримує pdf-альбом з ізометрією, планами, кресленнями, розгортками фасадів, технічним описом й рекомендаціями оздоблювальних матеріалів.

Як інструменти диджитал-архітектури допоможуть зберегти традиції українського села і як можна допомогти проєкту збирати дані, редакція The Village Україна розбиралася разом зі старшою архітекторкою Balbek Bureau Віталіною Гошовською й диджитал-архітектором Славою Стьопулом.