Львівська студія Skeiron завантажила оцифровані 3D-моделі українських культурних пам'яток на платформу Google Art and Culture.

Команда запустила проєкт «Україна поруч» на Google Art and Culture в 2022 році для популяризації української культури на глобальному рівні. 

Skeiron опублікували понад 40 архітектурних об’єктів і понад 120 музейних експонатів на платформі. Зокрема на платформі можна побачили моделі зруйнованого Донецького аеропорту, Шарівський палац у Харківській області, Херсонський обласний художній музей.

Також команда публікує статті про історичні та культурні об'єкти України. Зараз готують до публікації інформацію про Жовкву, Белз, Раву-Руську, оцифровані об’єкти в цих містах. Разом із музеями команда працює над створенням 3D-турів. Переглянути оцифровані моделі й прочитати статті про них можна за посиланням

   

Команда Skeiron працює в Україні з 2016 року й оцифрувала за цей час понад 250 історичних будівель і 350 експонатів музейних колекцій. У березні 2022 року архітектори й інженери запустили проєкт #SaveUkrainianHeritage задля збереження історичних споруд, які можуть зруйнувати під час війни.

Напередодні команда Skeiron оцифрувала й опублікувала 3D-модель Кам’янець-Подільської фортеці на платформі Sketchfab.

Фото й обкладинка: Skeiron