Українські полярники, учені Національного антарктичного наукового центру, випустили книгу про Антарктику. 

Книгу «Антарктика: шість нарисів для тих, хто хоче знати більше» вони називають першою масштабною українськомовною енциклопедією про крижаний континент й участь українців у його вивченні. 

У ній зібрали інформацію про географію, геологію, рослинний і тваринний світи. Також є розділи про історію відкриття, дослідження континенту, захист природи, а також про станцію «Академік Вернадський» і роботу там українців. 

Зараз книга доступна лише онлайн за посиланням. Над нею працювали кілька років, готували нариси, доповнювали їх, підбирали ілюстрації й довідкові матеріали. Відгуки й зауваження просять надсилати на електронну пошту [email protected].

   

Рекордна кількість жінок увійшла до 29-ї Української антарктичної експедиції на станції «Академік Вернадський». Серед 14 учасників були чотири жінки. Востаннє така кількість полярниць брала участь у зимівлі в другу експедицію, 1997–1998 роках. The Village Україна запитали про досвід зимівлі лікарку Іванну Котурбаш і геофізикиню Анну Соіну, яка зимує на станції вже вдруге.

   

У 2023 році на антарктичній станції «Академік Вернадський» встановили артінсталяцію «Дім.Спогади» до 160-річчя з дня народження українського науковця. На момент початку повномасштабної війни деталі для конструкції перебували в дорозі на українську антарктичну станцію. Проєкт на рік призупинили, але в лютому 2023 року СЕО Balbek Bureau Слава Балбек і керівник «Майстерня Чудес» Дмитро Зінов’єв вирушили на «Академік Вернадський», щоби самим змонтувати артінсталяцію.

Ми поговорили з Дмитром Зінов’євим про спілкування з полярниками (і пінгвінами!) і виклики, які виникли під час монтажу артінсталяції.

Обкладинка й фото: Юрій Шепета