«Премія книжкових блогерів», яку заснував фестиваль «Книжкова країна», оголосила шортліст претендентів на перемогу. 

У списку – п’ять книжок, які видали в України протягом 2023 й першої половини 2024 років. Це зокрема:

  • «За перекопом є земля» Анастасії Левкової (видавництво «Лабораторія»;
  • «Жовтолика» Ребекки Кван (видавництво «Жорж»);
  • «Ніби ми злодії» від М. Л. Ріон (видавництво «Артбукс»);
  • «Четверте крило» Ребекки Ярос (видавництво «КСД»);
  • «Невеличка драма» Валер’яна Підмогильного (видавництво Vivat).

Претендентів на перемогу обирали блогери й читачі. Організатори усвідомлено премії не ставили багато обмежень для вибору. «Наша мета – відзначити найбільш обговорювані книжки й у такий спосіб залучити до читання ще більше людей», – зазначила керівниця фестивалю Людмила Фіть.

Як формували шортліст

Шортліст формували вх блогерів-суддів, зокрема авторки блогів Violetta.boooks, «Проліт», «Непозбувний книгочитун», Valeriegillan, In book we trust, Susik book

Далі блогери сформували перелік, до якого ввійшли 38 найменувань книжок і провели опитування серед підписників. Загалом у голосуванні взяли учать шість тисяч людей.

«Довгий список – уже готовий топ для читачів, а короткий – ідеальний матеріал для книжкових клубів. Логічно, що виділяється фентезі: люди хочуть відволіктися від буремності, поринувши в інші світи. А 10 українських авторів й авторок у лонглісті – свідчення, що ми хочемо знати більше про нашу історію й культуру», – каже блогерка й авторка Telegram-каналу in book we trust. 

Наступний етап почнеться 9 серпня. Протягом місяця судді-блогери ділитимуться враженнями про кожну книжку зі шортліста. Водночас читачі можуть публікувати відгуки й дописи для підтримки улюбленої книжки. Переможця оголосять у перший день фестивалю «Книжкова країна». Найкращу книжку оберуть анонімним голосуванням. 

   

Фестиваль «Книжкова країна» проведуть вдруге на ВДНГ 26–29 вересня. Там буде ярмарок книжок, презентації, майстер-класи, обговорення з авторами й експертами. Також збільшать кількість тематичних напрямів, івентів і зберуть українські видавництва, письменників, журналістів, блогерів й інших діячів індустрії.

   

Редакція The Village Україна розпитала в трьох українських буктокерок, чому знімати відео про книжки може бути краще, ніж писати текстові огляди, і чи може книжковий блогінг стати роботою.

Фото й обкладинка: «Книжкова країна»