Команда літературно-меморіальний музею імені Григорія Сковороди на Харківщині запустила проєкт «Музей майбутнього», щоб зруйнований музей могли відвідати онлайн.

Автори проєкту кажуть, що він охоплює низку ініціатив, спрямованих на переосмислення та створення сучасної ідентичності музею Сковороди. Музей зруйнувала російська ракета 6 травня 2022 року. Внаслідок прямого влучання вціліла лише статуя Сковороди.

«Музей, який втратив форму, але не втратив змісту. Григорій Савич був ідеалістом і не зневажав матеріальне, і ми в усьому беремо з нього приклад», – каже кураторка проєкту Настя Іщенко.

На онлайн-платформі відтворили історію музею впродовж останніх двох років. Там також запустили онлайн-маршрут «Сковорода садівник», де можна дізнатись про життя діяча, а також про дуб, під яким він любив відпочивати. Дерево називають ключовим символом на території музею, який вцілів разом зі статуєю Сковороди.

Крім того, на сайті можна зробити передзамовлення на «Жолудь Сковородуба», який можна буде самостійно виростити. Також впродовж серпня планують запустити маршрути «Сковорода друг» та «Сковорода серцелюб».

 

Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди в селі Сковородинівка був заснований в 1972 році. У цьому будинку жив український філософ, поряд розташована його могила.