Проєкт «Вчися вухами» запускає курс аудіоуроків «Історії Криму», повідомляють ініціатори проєкту ГО «Смарт освіта».

Уже доступні понад 20 аудіоуроків за трьома напрямками – «Історія», «Культура», «Люди». Зокрема, слухачі дізнаються, хто такі караїми та кримські татари, як відбувалась колонізація Криму та хто такі росіяни для Криму. В аудіоуроках пояснюють також про відновлення Кримської АРСР та кримськотатарський національний рух.

Тривалість одного уроку приблизно 15 хвилин, вони доступні на сайті проєкту. Також там є добірка «Кримських уроків» – туди входять програмні уроки з української літератури й історії України. Подкасти можна послухати на платформах Spotify, Apple Podcast, NV, YouTube. Курс ще в розробці, тож на платформі з’являтиметься нова інформація.

«Невіддільна складова курсу – робота зі стереотипами й російськими наративами про Крим», – зазначають організатори проєкту. Автори пояснять, як виникли уявлення про півострів як про оздоровчий курорт або «незайняті землі». Також розкажуть, як із кожною окупацією півострів все більше намагалися зробити «одвічно російським».

Авторами курсу стали історики, політичні діячі, дослідники культури півострова, знавці кримськотатарської мови та громадські активісти – Таміла Ташева, Гульнара Абдулаєва, Мартін Кислий, Мамуре Чабанова, Арслан Фазилов.

   

Проєкт «Вчися Вухами» – це безкоштовні аудіоуроки для учні 6–11 класів. На сайті та подкаст-платформах є понад 450 уроків з історії України, всесвітньої та історії Криму, української мови та літератури, громадянської освіти. Середня тривалість відеоуроку – 20 хвилин. Для кожного уроку є рекомендації і практичні завдання – тести для самоперевірки або тема для есе.

Фото й обкладинка: «Вчися Вухами»