На Чорнобильській АЕС оголосили масштабний збір фото «Обличчя Чорнобиля», які були зняті на території станції, у Прип’яті або будь-де на території нинішньої зони відчуження, починаючи з 1970 року.

«Це може бути звичайне фото з вулиці Прип’яті, випадковий кадр Чорнобильської АЕС, хроніка евакуації або будь-яке інше фото», – коментують у пресслужбі. Також у межах збору можна розказати, кому належать фото, хто на них зображений і поділитися історіями.

Усі зібрані фото занесуть в архів Чорнобильської АЕС, опублікують на сайті станції і в соціальних мережах.

Як поділитися фото з ЧАЕС:

  • Паперові фото або проявлені плівки з поміткою «Для ВМСІ» можна надіслати поштою за адресою: ДСП «Чорнобильська АЕС» а/с 11, місто Славутич, Вишгородський район, Київська область, Україна, 07100. Надіслані фото відсканують і повернуть власникам.
  • Оцифровані або цифрові фото можна завантажити онлайн за посиланням.

   

Чорнобильську АЕС захопили 26 лютого, однак уже під кінець березня російські окупаційні війська почали виводити персонал із Чорнобиля. За цей час мародери викрали з лабораторій Чорнобиля обладнання на суму близько 135 мільйонів доларів.

The Village Україна поспілкувалися з одним із працівників ЧАЕС, який повернувся із захопленої станції, і розпитали про все, що відбулося там за майже місяць окупації.

   

Музей Голодомору також оголосив збір особистих речей, документів, листів, фото, предметів ужитку киян 1932–1933-х років для майбутньої виставки. Виставку планують відкрити в листопаді 2024 року. 

Обкладинка: ДСП «Чорнобильська АЕС»