Першу українську книгарню «Вуса Шевченка» відкрили в Празі, поки що в тестовому режимі. 

«Ця назва допомагає нам сприймати літературу й письменників не як щось далеке й холодне на п’єдесталі, а живим і вічним», – розказує засновник книгарні Андрій Носач.

На відкриття книгарні прийшли понад 400 людей, «що доволі багато для маленької книгарні», зазначив засновник книгарні.  Для відкриття закупили 1 300 книг. Найбільше українці купували книжки художньої літератури й нон-фікшн.

Оновлювати й доповнювати асортимент планують щотижня. На початку червня прийде понад дві тисячі книжок. Після великого завозу книгарню зачиняють на один день, «щоб наліпити цінники на все». 

«Наша книгарня – це не тільки про книжки, а й про зустрічі, лекції з історії й культури, про знайомства й смачну каву українського виробника», – додає Носач.

Тут планують проводити книжкові клуби, лекції з історії й культури, літературні заходи й поетичні читання. Перший книжковий клуб проведуть уже в серпні – 3 і 10 серпня. Почати клуб вирішили з Миколи Хвильового. Щоб долучитися до клубу, треба написати на сторінку книгарні. Вартість членства в клубі й книжки – 400 крон (приблизно 700 гривень).

Книгарня розташована в Празі, на вулиці Lupacova, 7, і працює з 10:00 до 20:00.

   

Редакція The Village Україна зібрала добірку книгарень, які відкрили в Києві у 2023 році. Серед них – книгарня з вживаними виданнями й крафтовим українським пивом; книжкові магазини в кінотеатрі «Жовтень» й Українському домі; заклади на честь Сковороди й роману Підмогильного.

Фото й обкладинка: «Читомо», Андрій Носов