Працівники Херсонського художнього музею виявили ще пʼять картин, які викрали росіяни.

Росіяни викрали пʼять робіт українського художника-ілюстратора Юрія Діденка, серед яких три ввійшли до циклу «Розповіді про українських чортів», а саме: «Відьма», «Кіт рукатий» і «Марення».

Ще дві роботи Діденка, які викрали росіяни, мають назви «Відвідини» та «Ніч на Івана Купала». У музеї кажуть, що художник брав за основу своїх творів український фольклор і традиційні вірування.

Працівники музею змогли ідентифікували картини художника через інвентарні номери робіт, які потрапили на фото, яке зробили росіяни у Центральному музеї Тавриди під час підписання договору про зберігання вкраденого в Криму.

 

 

«Кримські музейники записали інвентарні номери робіт, які зберігаються на конкретній полиці. Раніше завдяки цьому списку вже ідентифікували десяток графічних творів», – кажуть у музеї.

Загалом ідентифікували 120 творів мистецтва, які вивезли російські військові з Херсонського художнього музею. Точне місце розташування однієї з робіт не встановили, проте інші 119 перебувають у Центральному музеї Тавриди у тимчасово окупованому Криму.

 

У червні Херсонський музей разом із фольклористкою Яриною Сізик і режисеркою анімації Марією «Духовне Личко» запустили проєкт «Викрадене мистецтво…», у межах якого відтворили картину, що викрали від час окупації.

Фото: Херсонський художній музей