15-го Одеський міжнародній кінофестиваль оголосив переможців у національній та міжнародній конкурсних програмах.

Переможці у національній конкурсній програмі:

  • Найкращий український повнометражний ігровий фільм – «Сірі бджоли» (режисер Дмитро Мойсеєв);

У фільмі розповідають про пенсіонерів, які були ворогами дитинства, але лише вдвох залишились жити у селі без електроенергії в «сірій зоні» бойових дій.

  • Найкращий український повнометражний документальний фільм – «Глядєлов» (режисерка Ксенія Кравцова);

Це «фільм-підглядання» за українським фотографом Олександром Глядєловим, мандруючи разом з ним від Києва і Бучі до Харкова, Одеси та Іловайська, від 1990-х до 2022, від безпритульних вуличних дітей до страшних воєн, розв'язаних Росією, описують у кінофестивалі.

  • Спеціальна відзнака за найкращу режисуру – «Киснева станція» (режисер Іван Тимченко);

Фільм про багатолітнього політв’язня та борця за права кримських татар Мустафа Джемілєв, який відбуває чергове заслання у якутському селищі Зирянка.

  • Спеціальна відзнака – «Яса» (режисер Сергій Маслобойщиков);

У фільмі розповідають про мати Дані, який загинув у 2014 році, а також його подругу Дарку. «Життєвий шлях Ганни (мати) пройшов від активістки Майдану 2004 року до державного службовця високого рівня. Ганна була пов'язана з корупцією, яка призвела до мафіозного реваншу в Україні у 2010 році, а згодом – до Революції гідності у 2014 році», – описують фільм на сайті кіноакадемії.

  • Приз за найкращу пісню до фільму від «Радіо Сільпо» та Mastercard – «Киснева станція» Івана Тимченка.

Переможці європейської конкурсної програми:

  • Найкращий європейський фільм – «Майже нічого» (режисер Ґжеґож Дембовський);

Фільм розповідає про групу фермерів, яка організовує протест біля будинку депутата.

  • Спеціальна відзнака – «Секс» (режисер Даґ Йоган Гауґерюд);

Це фільм про двох чоловіків, які перебувають у гетеросексуальних шлюбах, але переосмислюють своє розуміння сексуальності, гендеру та ідентичності.

  • Спеціальна відзнака – «Чорничні мрії» (режисерка Елене Мікаберідзе).

У фільмі розповідають про родину фермерів, які займають вирощуванням чорниці та живуть на півночі Грузії. Їхнє село знаходиться близько до кордону з підтримуваним Росією регіоном Абхазії, де вже 30 років тривають конфлікти.

Приз Fipresci отримав Євген Мазуренка за дебютний фільм «Сопілка Перуна». Фільм заснований на відеоматеріалах, знятих безпосередньо на бойовій позиції.

 

15-й Одеський міжнародний кінофестиваль пройшов у Києві з 12 по 20 липня 2024 року. У 2023-му головною премією Одеського міжнародного кінофестивалю «Золотий Дюк» нагородили стрічки «Звідки куди» Мачека Хмели, «Валерія виходить заміж» Міхалі Вінік і «Ссавці» Себастьяна Михайлеску.

Обкладинка: Одеський міжнародний кінофестиваль