Науково-популярна платформа Need Science & Education з партнерами випустила безкоштовний освітній серіал про історію українською нації «Завдяки їм: історії українців та українок»

Мета проєкту – покращити обізнаність щодо української історії і творення української державності. Розробники прагнуть зробити українську історію видимою у медіа.

Проєкт складається з чотирьох форматів, що охоплюють п’ять періодів української історії – 19 століття, доба української революції, період «Розстріляного відродження», часи українського дисидентства в СРСР та Незалежності України. Усю інформацію розказують простою мовою, без складних термінів. 

В анімованому відеосеріалі кожен епізод розповідає про конкретну історичну постать, котра уособлює період української історії. У першому епізоді – Революція Гідності та громадський активіст Роман Ратушний. 

У 10 епізодах подкасту говорять про конкретний період української історії – від 19-го століття до Революції Гідності. У сценарії кожної серії – люди та події, що стали ключовими для цього періоду.

Історики в інтерв’ю розказують про важливі історичні події – Українська революція початку 20-го століття, репресії проти кримських татар, «Розстріляне відродження»

На картках візуації проілюстровані українські діячі та діячки, про яких не згадували у серіалі чи подкасті. На картках – перша українська офіцерка Олена Степанів, українська письменниця і діячка жіночого руху Людмила Старицька-Черняхівська.

Проєкт підготували двома мовами – українською та англійською. Перші серії «Завдяки їм: історія українок та українців» уже вийшла на стримінгових платформах. Зокрема, послухати подкаст можна на Spotify, Apple Podcasts, YouTube. Серіал дивіться за посиланням. Картки візуалізацій доступні на сайті

   

Need science & education – це український проєкт для популяризації наукових відкриттів і науковців. Зокрема, в команда пояснює звичні явища з точки зору науки, однак простими словами. 

Обкладинка й фото: Need science & education