Документальний фільм «Залізні метелики» виходить онлайн до роковин трагедії літака MH-17. 

Про фільм

Стрічка розповідає про те, як улітку 2014 року російські військові в небі над українським Донбасом збили цивільний літак рейсу MH-17 з 298 людьми на борту. Російський уряд одразу почав заперечувати свою причетність до трагедії, а пропаганда намагалася приховати справжні обставини злочину.

У фільмі режисер Роман Любий поєднав архівні кадри, вирізки зі справ, фрагменти телеефірів, інтервʼю, документальні спостереження, анімацію, елементи перформансу й уривки розмов російських військових.

Від завтра, 18 липня, стрічку можна буде переглянути на платформах Sweet.TV, Megogo, «Київстар ТБ» й Takflix. Раніше фільм показували на фестивалі «Санденс» у США, а також на Берлінале.

Ще одна стрічка, що розповідає про трагедію через особисту історію спостерігачів – це ігровий фільм «Клондайк» режисерки Марини Ер Горбач. Історія майбутніх батьків, що опиняються під небом, де збивають цивільний літак вийде онлайн 25 липня.

   

Фільм «Залізні метелики» був серед п'яти стрічок, які брали участь у відборі на 96-ту премію «Оскар» від України. Вони змагалися в категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм». Відбір пройшла стрічка «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, яка отримала перший в історії України «Оскар».