Національну та регіональні команди зі швидкого реагування та захисту культури створюють в Україні, повідомляє Мінкульт. 

Для цього уже пройшли навчання українські музейники, пам’яткоохоронці, архітектори, інженери, правники, реставратори та управлінці. Вони вчилися «управляти ризиками небезпек для культурної спадщини, аналізувати ситуації згідно з міжнародними стандартами, документувати пошкодження й проводити заходи безпеки та стабілізації пошкоджених пам'яток».

Станом на 25 червня 2024 року в Україні зруйновані або пошкоджені 1085 пам’яток культурної спадщини. З них національного значення – 121, місцевого значення – 884 і щойно виявлених – 80. Окрім того, понад 1 мільйон 700 тисяч музейних предметів залишаються на тимчасово окупованих територіях.

   

Окрему комісію, яка буде обстежувати й відновлювати пошкоджені пам'ятки, хочуть створити у Києві. До складу ввійдуть представники ДОКС, власники чи управителі памʼяток, архітектори, будівельники й міська влада. 

   

Окрім того, групу оперативного реагування на пошкодження Росією об’єктів культурної спадщини уже створили в Харкові. До групи увійшли експерти з архітектурної реставрації, інженери-конструктори, очільники профільних департаментів міськради та обласних департаментів культури й архітектури.

Обкладинка й фото: Мінкульт