Північний апеляційний господарський суд у місті Києві закрив провадження у справі про незаконність реорганізації «Довженко-Центру». 

 «Підтримати апеляцію Держкіно, але не скасувати рішення господарського суду про незаконність реорганізації, а взагалі закрити провадження», – коментують у «Довженко-Центрі». Повного тексту рішення ще немає, але одне з обґрунтувань, за їхніми словами – непідсудність справи господарському суду.

Окрім того, суд поцікавився, кому підпорядковується у своїй діяльності Держкіно. На що адвокат Держкіно заявив, що це повноцінний центральний орган виконавчої влади, який самостійно визначає, що йому робити і які рішення ухвалювати, кажуть у «Довженко-Центрі». 

Утім, згідно з положенням, діяльність Держкіно координує Кабінет Міністрів України. «Цей діалог виглядав як фарс, оскільки з інших судових розглядів відомо, як Держкіно спритно маніпулює законними процедурами», – коментують  у центрі.

Таке рішення суду аж ніяк не означає, що наказ про реорганізацію був законним і підлягав виконанню, а суд першої інстанції помилився у своєму рішенні, додають у «Довженко-Центрі» й планують оскаржувати рішення.

   

«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов в підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.

Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» коментували, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. «Довженко-Центр» подав на Держкіно до суду з вимогою скасувати «реорганізацію».

У липні 2023-го в Держкіно заявили, що наказ втратив чинність, щоб закрити судову справу. У відповідь у «Довженко-Центрі» зазначили, що, «найімовірніше, на столі лежить уже новий наказ» про реорганізацію.

У листопаді 2023 року «Довженко-Центр» закликав Кабмін не схвалювати Стратегію розвитку кіно до 2027 року, яка фактично передбачає ліквідацію центру. Зокрема, «реорганізацію», заборонену судом, замінили на «оптимізацію», яка передбачає перерозподіл функцій центру між групою неспроможних установ, пояснювали в «Довженко-Центрі».