Харківський академічний драматичний театр (театр імені Пушкіна) перейменують на честь українського драматурга Григорія Квітки-Основ’яненка, повідомляють у Kharkiv Today.

Творчий колектив запропонував перейменувати театр на честь літератора. «Його п’єси йдуть у театрах по всій України, але немає жодного закладу, який носив би ім’я Квітки», – прокоментували в театрі своє рішення. Раніше розглядали інші варіанти: Майка Йогансена або Миколу Хвильового.

За перейменування театру проголосували депутати профільної комісії Харківської обласної ради та глядачі театру. Пропозицію також підтримали Інститут пам’яті, громадські організації й почесні громадяни.

Коли в театру зміниться назва, наразі невідомо. «Нове ім’я в ХАДТ буде не раніше осені», – кажуть у команді. Питання про перейменування спершу треба винести на сесію облради, провести громадські слухання й круглі столи.

   

Перейменування драматичного театру почали ще у 2022 році. У березні колектив театру на загальному зібранні вирішив прибрати з назви слово «російський», однак це рішення має ухвалювати облрада. Аж у грудні 2022 року з назви театру прибрали згадку про Пушкіна. 

   

В Україні знесли 28 памʼятників російському поету Олександру Пушкіну в 14 регіонах України (зокрема в центрі Києва, Тернополі, Миколаєві). Київський музей Пушкіна перейменували на «Садибу на Кудрявці» в березні 2023 року. У липні 2023 дерусифікували парк імені Пушкіна.

У січні 2024 року Київрада перейменувала десять бібліотек, назви яких були пов’язані з ідеологічними постатями Росії. Зокрема, бібліотеку імені Пушкіна змінили на центральну публічну районну бібліотеку «Почайна». Тоді ж демонтували барельєф Пушкіну на однойменній станції метро в Харкові.

Обкладинка: Харківський академічний драматичний театр