На місці повністю знищеної пам’ятки світового значення «Херсонес Таврійський» росіяни спорудили музей, повідомила старша наукова дослідниця Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко на Міжнародному форумі експертної мережі Кримської платформи.

У 2015–2016 роках забудовники загородили археологічні залишки та розпочали будівництво археологічного парку «Новий Херсонес».

«Росіяни нічого не тямили в геологічній ситуації на цьому місці, тому почали знімати ґрунт на території звичайними екскаваторами й бульдозерами», – зазначає дослідниця. Там росіяни розкопали давнє джерело, вода з нього залила всю територію Херсонесу. 

На розчищеній території росіяни збудували «нове місто». Музей перекриває старі пам'ятки, а деякі артефакти окупанти «перенесли по камінчику» й відновили на новій центральній дорозі парку. За словами Кравченко, росіяни заявили, що «в них вийшло навіть краще, ніж у греків». Більшість знайдених артефактів росіяни вивезли до своїх музеїв. Серед знахідок – фрески, посуд, предмети побуту, ікони.

Територія «Херсонесу Таврійського» є культурною спадщиною ЮНЕСКО, будівництво тут заборонене. Це єдина пам'ятка в Криму, яка має світове значення. З 2000-х років до окупації Криму українські археологи й історики хотіли створили на місці «Херсонесу» археологічний парк.

   

Росіяни відкрили чоловічий монастир на місці безпосередньо городища, де був музей-заповідник «Херсонес», в лютому 2024 році. Тоді адміністрація «Херсонесу Таврійського» опублікувала фото й відео із заходу, на якому оголосили про плани на території об’єкта ЮНЕСКО.

У серпні 2023 року в окупованому Криму росіяни почали зводити новий амфітеатр на території заповідника «Херсонес Таврійський». Під час будівництва зруйнували культурний й археологічний ландшафт заповідника. За амфітеатром окупанти планували звести ще два адміністративно-побутові корпуси, де перевдягатимуться артисти.

Обкладинка й фото: Евеліна Кравченко, Burliai (Wikimedia Commons)