Близько 55% українців не проти цивільного партнерства для одностатевих пар, але без права на спільне усиновлення дітей, ідеться в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології.

Запровадження цивільного партнерства підтримують 28,7% опитаних. Ще 25,6% людей мають нейтральне ставлення й 35,7% – проти. Два роки тому різниця між кількістю людей, які підтримують партнерства для одностатевих пар і яким це не подобається, становила 18,3% на користь останніх. Натомість у 2024 році цей показник скоротився до 7%

Це вже третє щорічне опитування КМІС на замовлення центру «Наш світ» шодо ставлення українців до представників ЛГБТ-спільноти. Його проводили методом телефонних інтерв’ю з 26 травня по 1 червня 2024 року. Усього опитали 2011 людей, які мешкають в Україні.

Як українці ставляться до представників ЛГБТ-спільноти?

Протягом останніх трьох років ставлення українців повільно поліпшується, кажуть автори дослідження. У 2024 році показники змінилися не суттєво як порівняти з результатами минулоріч.

Кількість опитаних, які ставляться до ЛГБТ-людей позитивно, трохи зменшилася, оскільки збільшилася кількість тих, хто ставиться до них нейтрально. Так само меншою стала частка українців, які ставляться до ЛГБТ негативно, і побільшало тих, хто не може визначитися зі своєю позицією.

Чи повинні представники ЛГБТ-спільноти мати такі ж права, як усі українці?

Кількість людей, які підтримують рівні права для всіх продовжує зростати. У 2024 році таку позицію мають 70,4% українців. Це на 3% більше, ніж у 2023 році, і майже на 7% більше, ніж у 2022.

Як українці ставляться до ЛГБТ-військових?

Переважна більшість опитаних (68,3%) позитивно ставляться до участі ЛГБТ в захисті України, а частка тих, хто поставилися до цього негативно, скоротилася до 7,1%.

Більш позитивне ставлення до ЛГБТ загалом мають жінки й молодь, пояснюють автори опитування. Зокрема, щодо запровадження цивільного партнерства для одностатевих пар, то серед жінок кількість позитивних відповідей (32,3%) практично дорівнює кількості негативних (32,4%).

Водночас серед молоді віком 18–29 років, кількість людей, які підтримують цивільні партнерства (37,3%), є значно більшою як порівняти з тими, хто має негативне ставлення (24,9%). Схожі результати мають і люди віком 30–39 років: 37,5% проти 33,2%, відповідно.

Повні результати дослідження можна переглянути за посиланням

   

Петиція до президента про легалізацію одностатевих шлюбів усередині липня 2022 року набрала необхідні 25 тисяч голосів. Президент Володимир Зеленський відповів на неї. Він зазначив, що наразі легалізувати одностатеві шлюби не вийде, оскільки вони за Конституцією «ґрунтуються на вільній згоді жінки і чоловіка». Змінювати ж Конституцію в умовах воєнного стану не можна.

Але Кабмін, за його словами, нібито вже «напрацьовував варіанти рішень стосовно легалізації в Україні зареєстрованого цивільного партнерства» – альтернативи шлюбам. Утім у квітні 2023 року Міноборони не підтримало такий законопроєкт. 

Ми пояснювали, що таке цивільні партнерства, чим вони відрізняються від шлюбу й чи дійсно варто чекати такого законопроєкту від Кабміну.

Фото: КМІС