Херсонський музей разом із фольклористкою Яриною Сізик і режисеркою анімації Марією «Духовне Личко» запустили проєкт «Викрадене мистецтво…», у межах якого відтворили картину, що викрали від час окупації.

Проєкт створили, щоб зберегти українську культурну спадщину, яку викрали з Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка. Загалом із музейного фонду росіяни викрали понад десять тисяч творів мистецтва.

Першою роботою, яку вдалося відтворити, стала картина Михайла Брянського «Портрет дівчини у вишиваній сукні». Сорочку, яка зображена на полотні, відтворила херсонська гідеса Інна Микуцька під час окупації. «Коли я вишивала, то мріяла, що буду водити екскурсії вільним Херсоном», – каже Микуцька.

«Формат віртуальних і водночас живих копій картин дозволяє передавати важливий меседж – втрачене, але не забуте. І навіть перебуваючи на чужині, мистецтво може жити й спілкуватися з глядачем», – сказала режисерка анімації Марія «Духовне Личко».

 

Національну програму підготовки фахівців із реставрації памʼяток культурної спадщини запустили в Україні у квітні. У межах програми хочуть популяризувати професію реставратора, відкрити у ЗВО по всій країні відповідні кафедри й організувати навчання, практику, зокрема за кордоном.