Верховний Суд зобовʼязав Держкіно переобрати Раду з державної підтримки кінематографії, повідомляє юристка Надія Денисюк, яка представляла Національну спілку кінематографістів.

Згідно з рішенням, Держкіно має провести чесний і прозорий конкурс нового складу ради, яка ухвалює всі основні рішення і розпоряджається бюджетними коштами. «Конкурс мав відбутись у березні 2023 року, але Держкіно нахабно, прикриваючись війною, вирішило поза законом не проводити конкурс. Кабмін виніс відповідну постанову», – пояснює юристка.

Відтепер скасування цієї постанови в суді означає, що всі «субʼєкти кінематографії» мають право обирати новий склад ради. Водночас рада, яку тепер вважають незаконною, не може використати близько 600 мільйонів бюджетних коштів, які отримала у 2024 році для підтримки кіно.

«Це важлива справа. Вона показує, як закон залишається законом і в умовах воєнного стану ніхто, повторюся, ніхто не має жодного законного, а ба більше, морального права прикриватись війною задля невиконання власних обовʼязків і порушення закону», – додає юристка.

   

У вересні 2023 року уряд схвалив проєкт фінансування Держкіно й Українського інституту книги, згідно з яким із держбюджету виділять уп’ятеро більше коштів у 2024 році. Загалом на культуру заклали 10,7 мільярда гривень, що на 2,3 мільярда більше, ніж у 2023 році.

   

У січні українська кіноспільнота підписала відкритий лист до влади, у якому закликала перенаправити цьогорічний бюджет Держкіно, який становить 589,6 мільйона гривень, на потреби Збройних сил.

Кінематографісти висловили недовіру керівництву Держкіно, яке функціонує «без затвердженої стратегії й керується некомпетентною головою Мариною Кудерчук». Також зазначають, що рішення про використання коштів ухвалює Рада з підтримки кінематографії, яка мала скласти свої повноваження в березні 2023 року.