Сувенірну банкноту «нуль євро» із зображенням Софійського собору 11 століття випустить Національний заповідник «Софія Київська». 

Купюра має вигляд реального євро й виготовлена за тією ж технологією. Тобто вона містить водяний знак, мікродрук, контрпринт, голограму, а також має елементи захисту від ультрафіолету й сенсорну зону для людей з порушеннями зору.

Так хочуть підтримати європейський проєкт, який займається популяризацією культурних й історичних пам’яток, а також сприяє збереженню й матеріальному забезпеченню європейської культурної спадщини, пояснюють у заповіднику.

У продаж купюри запустять 10 червня 2024 року. Їх можна буде придбати в сувенірній крамничці на вході під дзвіницею Національного заповідника «Софія Київська» або замовити онлайн за посиланням.

   

Софію Київську звели в 11 столітті, за часів Володимира Великого і Ярослава Мудрого. У 1990 році Софійський собор у Києві разом із комплексом монастирських споруд на його території внесли до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

   

У січні Національний заповідник «Софія Київська» представив колекційну купюру з фотографією Золотих воріт у Києві. Сувенірні банкноти створили фіолетового відтінку, схожі на купюри номіналом 500 євро, а за розміром – на банкноти номіналом у 20 євро.