За мотивами дитячої книги «Тореадори з Васюківки» знімуть фільм уперше за за 60 років існування книги, підтвердив The Village Україна один із режисерів фільму Роман Краснощок. Він працюватиме над стрічкою з Антоном Чистяковим («Виховання висотою»).

Українські режисери отримали права на екранізацію книги Всеволода Нестайка «Тореадори з Васюківки». Продюсеркою фільму стала Веронiка Степанчук, яка відома роботою над фільмами «Мої думки тихі», «Як там Катя» й «Спадок брехні», де в головній ролі знявся голлівудський актор Скотт Едкінс.

Дитяча книга-трилогія розповідає про пригоди двох друзів, Яви й Павлуші, які живуть у селі й мріють стати тореадорами, зловити шпигунів, а також підкорити Київ. Видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га» видає книгу «Тореадори з Васюківки» з 2004 року й має більше 40 перевидань. У видавництві її називають першим українським дитячим бестселером.

Крім того, «Тореадорів з Васюківки» внесені до «Особливого почесного списку Ганса Крістіана Андерсена» як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури, а проєкт навчальної програми Європейської комісії eTwinning назвав цей твір найкращою дитячою книгою України.

З моменту написання книги її екранізували лише в 1965 році у вигляді короткометражного фільму. За повнометражну екранізацію брався режисер Віктор Іванов («За двома зайцями», «Сто тисяч»), але через радянську цензуру фільм скасували. Наразі деталей щодо знімальної команди й касту поки не розголошують.

 

У 2023 році «А-ба-ба-га-ла-ма-га» випустила велике ілюстроване видання «Тореадорів з Васюківки» Всеволода Нестайка з малюнками Ростислава Попського. Крім того, у 2004 році «А-ба-ба-га-ла-ма-га» видала виправлене видання, де Нестайко додав нові сюжетні лінії.

Обкладинка: «А-ба-ба-га-ла-ма-га»