Збір на памʼятник шістдесятнику Василю Стусу в Києві запустили «Соломʼянські котики». 

У місті немає жодного повноцінного памʼятника поетові, пише народний депутат і представник жителів Соломʼянського району Роман Грищук. За його словами, облаштовані лише камінь-згадка у сквері на «Житомирській» і дві меморіальні дошки. 

Тепер меморіальну дошку-памʼятник хочуть установити на будинку, де жив Василь Стус у Києві, на вулиці Чорнобильській, 13-А. «Звичайна панелька на окраїні міста, там жодної згадки немає про поета. Це ганьба всім нам», – пише Грищук.

За його словами, така ідея виникла ще рік тому, її також підтримав син шістдесятника Дмитро Стус, жителі будинку й Святошинська РДА. Тож активісти хочуть зібрати 462 тисячі гривень. Їх витратять на виготовлення дошки-памʼятника, лиття бюста, установлення скульптури, «винагороди для доброчинців» і комісію платформи. 

Зокрема, за донейт від 100 гривень можна отримати запрошення на відкриття меморіальної дошки, а за донейт від 500 гривень – листівку із зображенням дошки й автографами архітектора Володимира Щура й Дмитра Стуса. Збір можна підтримати за посиланням.

«Маємо не тільки очищати спільний простір від насаджених російських ідолів, але й створювати свій український», – додає Грищук.

   

Василь Стус – український поет, шістдесятник і десидент. Він двічі відбував покарання в таборах. В одному з них наприкінці серпня 1985 року Василя Стуса покарали карцером за те, що він, читаючи книгу в камері обперся рукою об нари. На знак протесту він оголосив сухе голодування, а в ніч з 3 на 4 вересня помер. Табірні наглядачі знищили рукопис із 300 віршами.

   

У травні 2019 року вийшла книга історика й журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». Вона стала резонансною через суд із політиком Віктором Медведчуком, який хоче заборонити її в Україні. Він вважає, що в 9 епізодах книги є висловлювання, які «не відповідають дійсності й принижують честь і гідність політика».

Віктор Медведчук був адвокатом, якого надала держава поетові Василеві Стусу у 80-х роках. Стуса звинувачували в «антирадянській агітації й пропаганді». Поета засудили до 10 років примусових робіт і 5 років заслання.

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд міста Києва заборонив розповсюджувати наклад книги без дозволу політика Віктора Медведчука. Суд визнав, що «деякі фрази в книзі порушують честь і гідність».

У листопаді 2020 року видавництво Vivat подало апеляційну скаргу на рішення Дарницького районного суду міста Києва про те, що з книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» треба вилучити інформацію про адвоката Стуса Віктора Медведчука. 

Також у листопаді 2020 року видавництво Vivat опублікувало новий тираж книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», з якої Дарницький районний суд міста Києва просить вилучити згадки про Віктора Медведчука. Рішення суду в новому виданні надрукували на форзаці книги. А видавництво Vivat спільно з «Абук» почали роботу над записом аудіоадаптації книги «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані. Книгу адаптували для аудіоверсії. Її озвучили актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв.

У березні 2021 року Київський апеляційний суд дозволив розповсюджувати книгу «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані. Але суд підтримав одну вимогу Медведчука. У коментарі «Суспільному» адвокат Вахтанга Кіпіані В’ячеслав Якубенко сказав, що суд відніс один фрагмент до інформації, яка не відповідає дійсності.

Обкладинка й фото: «Соломʼянські котики»