Takflix випустив ЛГБТІК+ добірку українського короткого метру «Вірність квірності», присвячену прайд-місяцю. 

Це вісім історій про українців і українок зі спільноти ЛГБТІК+, які залишаються вірними собі, попри засудження близьких, суспільний тиск і російську воєнну агресію, пояснюють у команді. Добірка доступна в усьому світі з англійськими субтитрами. 

Які стрічки увійшли до програми

«Сімеїз» – фільм-колаж Антона Шебетка про підпільний гей-курорт на південному березі тимчасово окупованого Криму. «Через військову агресію та гомофобні закони РФ пам’ять про Сімеїз залишається у старих відео та фото», – кажуть у Takflix.

«З любов’ю, Коптєв» – фільм Ольги Коваль та Єлизавети Шестньової, у якому відтворили один із показів театру «Орхідея» під керівництвом «марґінального треш-дизайнера з Луганська» Михайла Коптєва. 

«Ваша Мішель» — документальна стрічка Олени Сіятовської про трансгендерну дівчину Мішель, яка мріє стати моделлю.

«Це побачення» – роудмуві Надії Парфан про Київ, у якому триває повномасштабна війна, але не припиняється життя. «На світанку по Києву з шаленою швидкістю мчить авто. За кермом – військова парамедикиня, чиї права на партнерство досі не захищені», – ідеться у описі фільму.

«Чорний пес» – стрічка Нікіти Зарха про камінгаут молодого поета Льови. Він закохується у свого колегу Гошу і починає задумуватися, чи може ця прихильність бути взаємною.

«Котики» – інтимний короткий метр Жанни Озірної про закоханих жінок, які ведуть розмову про невизначене майбутнє. «Їхні мрії про материнство впираються у консервативні суспільні норми та порушення прав квір-людей», – описують фільм у Takflix. 

"Qirim" – стрічка Катерини Храмцової про небінарну військову Антоніну Романову (вона/її). Антоніна брала участь у діяльності кримських татар та протесті Євромайдану, а з 25 лютого 2022 року доєдналася до ЗСУ.

«У мене є друг» – українськомовний квір-фільм Дмитра Мойсеєва 2009 року. За сюжетом, важкохворий Олег не має в житті нікого, окрім друга Жеки. Той має сумбурне життя, але навіть у таких обставинах намагається назбирати гроші на допомогу другу. Цей фільм доступний лише для учасників «Товариства Takflix».

«Своїми життєвими стратегіями та мистецькими практиками герої добірки доводять: права не дають – права беруть», – коментують у команді Takflix. 50% з кожного квитка передадуть творцям кіно, а 10% – на прайд-збір на 4 мільйони гривень для українських військових.

   

У 2024 року «КиївПрайд» проведуть у червні, уперше з початку повномасштабного вторгнення. У межах прайд-місяця у київському артцентрі Closer організують благодійний освітній фестиваль. Окрім того, проведуть Марш рівності, який востаннє проходив у Києві ще у 2021 році. Через воєнний стан його організують у київському метро, а долучитися зможе не більше 500 людей.

Обкладинка й фото: Takflix