На Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA відбудеться прем’єра фільму «Свідки. Полон вбиває» від команди «Архіву Війни».

У фільмі розповідають про теракт в Оленівці, де були підірвані казарми з українськими полоненими. Команда проєкту записала понад 750 інтерв’ю зі свідками воєнних злочинів росіян, а також з військовими, які повернулися з полону в результаті обміну.

Робота над фільм почалася після того, як до команди звернулася дружина військовослужбовця бригади «Азов» Марія Алєксєєвич. Її чоловік захищав Маріуполь, тримав оборону на «Азовсталі», а також разом із побратимами вийшов у «почесний полон» наприкінці травня 2022 року, кажуть автори проєкту.

«Ми вирішили зафіксувати історії тих, хто бореться за повернення наших військових з полону і для кого час зупинився в постійному очікуванні», – кажуть у команді. Режисерками фільму стали Марина Рощина і Тетяна Симон.

Показ фільму відбудеться 1 червня, о 12:40, у залі «Кіноман» кінотеатру «Жовтень» за участі знімальної команди, героїв і героїнь фільму. Після показу на Docudays UA міжнародна прем’єра «Свідки. Полон вбиває» відбудеться на Шеффілдському кінофестивалі у Великій Британії.

Крім того, 2 червня команда «Архіву Війни» проведе захід «Що можна робити з архівними матеріалами про війну вже зараз?», де розкажуть про власні напрацювання щодо збереження архівних матеріалів. 

«Тепер ми готові відкрити завісу й поділитися нашими напрацюваннями, які будуть помічними журналіст(к)ам, правозахисникам/-ицям, адвокат(к)ам, громадським активіст(к)ам та державним установам», – кажуть організатори.

Захід розпочнеться о 15:00 і триватиме до 16:30 в залі «Солодке життя» кінотеатру «Жовтень» (вхід на подію вільний).

 

«Архів війни» заснувала громадська організація Docudays UA й компанія Infoscope. Команда проєкту зберігає відео й інші медіа, які фіксують російські воєнні злочини, бойові дії й побут під час війни. Редакція The Village Україна розпитала про «Архів війни» співзасновників Романа Бондарчука (Docudays UA) і Максима Демиденка (Infoscope).

   

20-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який тривав із 2 до 8 червня, назвав переможців 2023 року. Головний приз отримала стрічка Мстислава Чернова, переглянути інших переможців можна тут.