Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини оновили, повідомляє Мінкульт.

До нього додали чотири нові елементи. Це народна гра в кості (кубики) «Ашик» на півдні Одеської області й гуцульська сирна пластика Верховинського району. Також додали ритуальний чоловічий танець «Сербен» у селі Чортовець на Івано-Франківщині, під час якого чоловіки «беруться за руки, співають й обходять село від церкви до церкви».

Серед інших елементів – весільний обряд «Читання корони» у Волинській області, під час якого дружба нареченого читає обрядовий текст «корону», а наречена кланяється. Ці тексти часто можуть бути жартівливими, а в кінці дружба має побити тарілку «на щастя», пояснювала директорка Тараканівського центру культури та дозвілля Алла Грабар у коментарі «Суспільному». 

Тепер місцеві громади мають забезпечити охорону цих елементів й урахувати рекомендації Мінкульту.

   

У липні 2022 року до списку додали 21 елемент, серед яких різдвяний обряд «Мошу», харківське коцарство й біляївська рибна юшка. А в липні 2023 року нацперелік елементів нематеріальної культурної спадщини доповнили іще пʼятьма позиціями. Зокрема, до списку внесли обряд Маланки й традиційні жіночі прикраси з бісеру на Прикарпатті.

Обкладинка й фото: Мінкульт