Документальну виставку «Вдягаю піксель. Історії тих, хто обрав боротьбу» від СтратКому ЗСУ й ілюстраторки Марії Кінович (Facebook, MacPaw, The Economist, Penguin Random House) покажуть на «Книжковому арсеналі». 

Це виставка про інженерів, психологів, дизайнерів і стоматологів, журналісток і програмістів, режисерів і медиків, які тепер служать у ЗСУ, кажуть у команді. Тут покажуть роботи української ілюстраторки Марії Кінович, які вона створила на основі циклу розповідей військовослужбовців, записаних СтратКомом ЗСУ. Серед героїв – дизайнер Тарас Іщик, журналістка Анастасія Блищик й інші. 

Майже відразу виникла ідея з шарами, ділиться художниця в коментарі The Village Україна й показує свої ранні скетчі, які стали основою проєкту. Перший шар – це тло, у якому закодовані атрибути професії цієї людини. Другий шар – портрет героя / героїні в цивільному, а третій – шматочок із пікселем. За її словами, останній шар символізує зміну стану людей, «але водночас ми все ще бачимо попередні шари й реальну людину за пікселем». 

«Робота із цими конкретними історіями – це наочний приклад того, що в ЗСУ існують також небойові посади й ти можеш бути корисними тими навичками, якими ти вже володієш. Просто у війську вони можуть інакше називатися», – додає Кінович. 

Виставка триватиме з 30 травня до 2 червня в просторі Е2 «Мистецького арсеналу». 

   

У 2024 році міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» відбудеться вже вдванадцяте. Фокус-тема – «Життя на межі», а до програми фестивалю ввійшло близько 160 подій. «Цьогоріч «Книжковий Арсенал» покаже візуальні проєкти, які осмислюють непрості досвіди, що стаються з українками й українцями у війні», – кажуть організатори. Перелік виставкових проєктів, які покажуть у межах програми, можна переглянути за посиланням