Мініскульптуру княгині Ольги з мечем створили на Михайлівській площі в межах проєкту «Шукай», повідомляє його авторка Юлія Бевзенко. 

Згідно з історією, Ольга помстилася древлянам за вбивство свого чоловіка, князя Ігоря, і спалила їхнє поселення. Відтак в оригінальній версії памʼятника княгині, який створював скульптор Іван Кавалерідзе в 1911 році, вона тримала в руках меч. 

Тоді цей образ не сподобався митрополиту Київському й Галицькому Флавіану, тому скульптор мав прибрати меч, а в руки натомість укласти хрест, пояснює Юлія Бевзенко. Утім автор скульптури «сховав його їй під плащ».

«У своїх спогадах скульптор натякнув, що саме про це свідчить поза Ольги, яка лівою рукою міцно стискає край плаща», – коментує авторка проєкту. Відтак мініскульптурі княгині цей меч повернули.

«Сьогодні ми донейтимо й підтримуємо усіх «Ольг» Харкова. Усіх тих, хто дістав там свої мечі. Ми з вами», – додає Бевзенко.

Скульптура розташована на фасаді Дипломатичної академії України, що на вулиці Великій Житомирській, 2. Її скульптором став Юрій Білявський, а меценатом – Дмитро Синенко. Мапу всіх мініскульптур можна переглянути за посиланням.

   

«Шукай!» – це проєкт Юлії Бевзенко, заснований у 2018 році. Він розповідає про історію Києва в бронзових мініскульптурах. Наразі на вулицях міста можна зустріти вже понад 40 мініскульптур.

The Village Україна розпитували Юлію Бевзенко про те, чому вона називає себе «менеджеркою Києва», як обирає локації для проєкту «Шукай!» і що розповідала Девідові Леттерману, коли той приїздив до Києва.

Обкладинка й фото: Андрій Проць