«Довженко-Центр» презентує німий фільм «Фата моргана» в живому музичному супроводі гурту «Пиріг і Батіг» у перший день «Книжкового Арсеналу».

Цьогоріч виповнюється 160 років з дня народження Михайла Коцюбинського, тому «Довженко-Центр» у межах фестивалю вирішив створити програму, повністю присвячену Коцюбинському й відображенню його літературної творчості в кіно.

«Фата моргана» – екранізація однойменного твору Михайла Коцюбинського, яку в 1931 році зафільмував учень Леся Курбаса – режисер і театральний постановник Борис Тягно. Гурт «Пиріг і Батіг» створили саундтрек до однієї з перших екранізацій Коцюбинського і єдиної, що збереглася з німого періоду, кажуть автори проєкту.

Проєкт продовжує ідею «Довженко-Центру» щодо створення сучасних саундтреків до архівних фільмів, втілену в циклі «Коло Дзиґи». Також у межах «Книжкового Арсеналу» презентують власнодрук, присвячений дослідженню кіноекранізацій творів Михайла Коцюбинського, який створили спільно з київським бюро «Буця».

Крім того, із закінченням «Книжкового Арсеналу» відбудуться покази звукових екранізацій творчості Коцюбинського: «Тіні забутих предків» (1964 рік) і «Подарунок на іменини» (1991 рік). Обидва фільми представлять кінознавці «Довженко-Центру».

 

До програми міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал», який триватиме із 30 травня по 2 червня, цьогоріч ввійшло близько 160 подій. Фокус-тема – «Життя на межі». У перший фестивальний день відбудеться 14 подій: дискусії, презентації, поетичні читання, арттерапевтичний воркшоп і кіноперформанс.

Фото: «Пиріг і Батіг» надав музичний проєкт, а кадри з фільму – «Довженко-Центр» для The Village Україна