Міжнародний фонд «Відродження» й «Видавництво Старого Лева» запустили перший перший літературний конкурс для військових і «4.5.0.». 

Так хочуть створити простір, де «історії військових можуть бути почуті, а їхні голоси – посилені», – кажуть організатори.

Роботи можна подавати до 20 липня в категоріях: «Оповідання», «Есе», «Нотатки або щоденникові записи» й «Вірші». Найкращі з них увійдуть до антології ВСЛ, яку видадуть у 2025 році. Переможці в кожній з категорій отримають також нагороду в сумі 45 тисяч гривень.

Які твори можна подати

  • Написані українською мовою
  • Є оригінальні
  • Не були раніше опубліковані в друкованих книгах або альманахах
  • Можуть бути опубліковані раніше в соцмережах, блогах або сайтах

Кожен учасник може подати не більше одного прозового твору в межах однієї категорії (не більше двох прозових творів загалом) і не більше трьох поетичних творів у межах категорії «Поезія». Для участі в конкурсі потрібно заповнити форму за посиланням, а переможців оголосять 22 листопада 2024 року. 

Членами журі конкурсу стали письменники й військовослужбовці Ярина Чорногуз, Павло «Паштет» Белянський, Євген Лір, Олена Лотоцька, письменниця й парамедикиня Олена Герасим’юк, письменник і волонтер Володимир Єрмоленко, літературознавець і письменник Ростислав Семків

 

У 2023 році межах програми «Голос війни» ветерани ЗСУ протягом двох місяців зустрічалися з найкращими українськими письменниками й переймали їхній досвід, підготувавши в процесі серію художніх текстів на основі воєнного досвіду. Редакція The Village Україна публікувала тексти, які написали учасники онлайн-школи публіцистики «Голос війни».

Фото: міжнародний фонд «Відродження»