Культурний простір «Кузня» (drib37) відкривають на вулиці Нижній Вал 37/20.

Це врятована пам'ятка в центрі Подолу, де за сюжетом жив головний герой роману Валер'яна Підмогильного «Місто» Степан Радченко, коли переїхав до Києва. «На Нижньому Валу одшукав тридцять сьомий номер, зайшов хвірткою на подвір'я і постукав на ґанку в глухі, поїдені червою двері…», – ідеться у творі. 

На початку повномасштабного вторгнення представники Подільської громади досліджували будівлі, які можуть бути потенційними памʼятками, але перебувають під загрозою знищення. Тоді знайшли цю будівлю, отримали її законно у власність й почали опікуватися, зокрема оформили статус щойно виявленої пам'ятки архітектури, кажуть у команді для The Village Україна. 

Раніше тут і справді була розташована кузня, яку збудували у 1900 році. Будівля зберегла свою автентичність, зокрема композицію й фасади, тому є цінною, пояснюють у департаменті культурної спадщини КМДА. 

Тепер тут облаштували культурний простір із галереєю. Першою проведуть фотовиставку-рефлексію митця Микити Журавльова, присвячену Одесі. 

Простір працюватиме з 12:00 до 21:00. У цей же час можна буде відвідати й виставку. Вона триватиме лише 21 й 22 травня (із можливим продовженням), а відкриття о 18:00. Вхід – вільний донейт, усі кошти передадуть підрозділу ГУР МО «Химера».

   

Портрети українців під час повномасштабної війни у фотокнизі Саші Маслова й Saint Javelin у The Naked Room, богемне життя в першому київському сквоті від Українського Дому та вершник апокаліпсиса в декораціях тривожного міста у YA Gallery: зібрали добірку виставок, які варто відвідати в травні.

Обкладинка й фото: Максим Журавльов, «Кузня»