У Національному музеї народної архітектури та побуту в Пирогові відкриють відновлений сторічний відтряк з Херсонщини, повідомляє Мінкульт.

До музею вітряк привезли з селища Олександрівка на Херсонщині у 1973 році. Його планували відновити у найближчі роки, проте реставрацію почали в 2023 році, за фінансової та організаційної підтримки благодійного фонду «МХП – Громаді». На момент проведення робіт стіни, покрівля й двері вітряка були сильно пошкоджені, а крила практично не збереглися.

 

 

За проєкт відновлення споруди відповідала архітектурна майстерня Loft Buro. Проєкт відновлення вітряка розробили на основі архівних креслень команди творців музею під керівництвом українського архітектора Леоніда Прибєги, розроблених у 1973 році.

 

 

Відновлений вітряк представлять у Міжнародний день музеїв, 18 травня, об 11:00. Крім того, цього ж дня на Співочому полі музею в Пирогові відбудеться відкриття «Музею їжі від родини брендів МХП» про культуру та історію української їжі.

 

Національний музей народної архітектури й побуту України в Пирогові реконструював центральний вхід у травні 2023. Попередній збудували ще в 70-х роках минулого століття. Центральний вхід виконали з дерева: сосна, смерека, дуб – металу й бетону. Природний колір дерева поєднали з графітовим.

Фото: МКІП, Loft Buro