Виставку про ненасильницький спротив українців на окупованих територіях «Небачена сила» проведуть в Українському домі. 

«В окупації життя не зупиняється, у деяких регіонах України воно триває 10 років, і ненасильницький опір армії РФ для багатьох став способом життя», – кажуть організатори. Відкриття виставки проведуть 18 травня, о 17:00, у День памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу. Вона триватиме до 2 червня.

У межах виставки можна буде відвідати секції, присвячені рухам «Зла мавка» й «Жовта стрічка», й інтерактивну секцію із VR і відео про пошкоджені об’єкти культури в Тростянці й Охтирці. Також покажуть щит із Майдану Романа Ратушного, щоденники жінок в окупації, поетичну інсталяцію від PEN Ukraine і меми Максима Паленка.

Вартість квитків (спільно з виставковим проєктом «Протагоністи. Живописний заповідник / Паризька комуна») становить 100 гривень, пільгові квитки (для школярів і студентів) – 50 гривень.

Для військових, пенсіонерів, дітей до семи років, людей з інвалідністю й деяких інших категорій вхід вільний. 

   

Коли

18 травня – 2 червня

Де

Український дім
(5 поверх)

Скільки

100 гривень

   

Жіночий рух опору «Зла Мавка» створили три подруги з Мелітополя Запорізької області. Перші згадки про рух з’явилися напередодні 8 березня, коли в мережі почали поширювати плакат «Не хочу квітів, хочу мою Україну», де Мавка б’є букетом російського окупанта. Ми поговорили із засновницею руху про спалення російських прапорів, боротьбу Мавки з Орком і важке очікування деокупації.

   

Рух «Жовта стрічка» почався в Херсоні й став символом мирного протесту: від розвішування стрічок і плакатів до виявлення колаборантів. Редакція The Village Україна запитала в координатора «Жовтої стрічки» Івана про те, які правила й заборони є в русі; як активісти спілкувалися одне з одним, коли був відсутній зв’язок, і що робили, якщо мирний протест переставав бути мирним.