Кількість сексуальних сцен у фільмах зменшилася на 40% з 2000 року, пише The Guardian із посиланням на звіт кінодослідника Стівена Фолловза

Для аналізу зібрали 250 найбільш касових фільмів кожного року з початку століття. Водночас сюди не ввійшли стрічки зі сценами сексуального насильства, оскільки «існує різниця між сексуальним контентом, який має збуджувати, і тим, що має на меті відштовхувати чи викликати огиду», – пояснює автор.

Зменшення їх кількості пов'язують, зокрема, із тим, що смаки аудиторії змінилися, а сексуальні сцени можуть призвести до більш жорстких вікових обмежень й цензури. Водночас поява таких фільмів як «Бідолашні створіння», «Солтберн» й «Усі ми незнайомці» стала початком відродження сексу на екрані, коментують у The Guardian. 

Згідно із результатами, з 2000 року кількість сцен сексу зменшилася на 70% у бойовиках й менш ніж на 20% у романтичних фільмах. Окрім того, частка найбільш касових фільмів, які взагалі не містять сексуального контенту зросла з 18% у 2000 році до 46% у 2023 році, ідеться у дослідженні.

Натомість кількість сцен, наприклад, із лайкою чи насильством [vices], майже не змінилася за цей період.

Повні результати дослідження можна переглянути за посиланням

   

Згідно з опитуванням Каліфорнійського університету, яке провели у жовтні 2023 року, молодь у віці від 13 до 24 років хоче бачити менше сцен сексу в кіно й на телебаченні. Близько 39% опитаних хотіли б бачити більше аромантичних та/або асексуальних персонажів, а 47,5% повідомили, що секс не є обов’язковим для більшості сюжетів телешоу й фільмів.

Фото: звіт Стівена Фолловза