На Михайлівській площі в Києві відбудеться вулична виставка про культурну спадщину Донеччини й Луганщини від творців фільму «Євродонбас», передає Pragmatika.

Виставка присвячена спадщині європейських країн на території Донеччини й Луганщини, щоб спростувати міф про виключно радянське походження цих територій.

Відвідувачі зможуть дізнатись історію будинку британця Джона Г’юза, який заснував Донецьк, про гімназію в Лисичанську, яку залишили бельгійці, млин Пітера Діка в селищі Нью-Йорк, який збудували німці, комбінат Ілліча в Маріуполі, створений американцями й бельгійцями, тощо.

Автори виставки прагнуть розповісти про історичну спадщину Маріуполя, Дружківки, Нью-Йорка, Лисичанська, а також показати руйнацію архітектурних пам’яток до й після повномасштабного вторгнення Росії.

«Після роботи над фільмом «Євродонбас» наша команда вирішила ініціювати вуличну виставку для киян. Адже, на жаль, переважна більшість будівель, які ми демонструємо на виставці, уже знищені російськими окупантами», – каже авторка проєкту Анна Паленчук.

Виставка триватиме з 21 травня до 4 червня. Крім того, 9 травня, о 17:00, відбудеться показ документального фільму «Євродонбас» в інформаційно-виставковому центрі Національного музею Революції гідності.

 

Документальний фільм «Євродонбас» режисера Корнія Грицюка («Поїзд «Київ – Війна», «2020. Безлюдна країна») показує, що понад 100 років тому схід України був невіддільною частиною Європи. 

Кінокомпанія 435 FILMS зафільмувала пам’ятки, що залишили після себе на Донбасі європейці: бельгійці, німці, британці й французи – які заснували на сході України низку міст і селищ.

Фото: Pragmatika