Фільм «Будинок зі скалок» данського режисера Сімона Леренґа Вільмонта, який номінували на «Оскар» від України, виходить у національний прокат 9 березня. 

Стрічку покажуть у Києві, Харкові, Львові, Одесі, Дніпрі й Сумах. Квитки можна буде придбати, зокрема, на сайті дистрибʼютора Kyiv Music Film.

«Будинок зі скалок» – перший фільм в історії незалежної України, який отримав номінацію на «Оскар» у категорії «Найкращий документальний повнометражний фільм».

Стрічка є копродукцією Данії, Фінляндії, Швеції й України. Українськими співпродюсерками фільму стали Дар’я Бассель і Віка Хоменко (Moon Man), а лінійним продюсером і другим режисером – Азад Сафаров.

Фільм розповідає історію дитячого будинку в нині окупованому Лисичанську. На момент знімання від лінії фронту його відділяли 20 кілометрів.

«Герої фільму – діти, позбавлені батьківського піклування. У притулку вони очікують на вирішення своєї долі: повернення до старої домівки або ж переїзду до нової. Тим часом самовіддані соцпрацівниці дарують дітям моменти радості й спокою та повертають у вже майже втрачене дитинство», – ідеться в описі стрічки.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Фільм почали знімати у 2019 році в притулку Лисичанська. За три роки після старту фільмування стрічка здобула низку нагород, зокрема перемогла на Ґетеборзькому кінофестивалі у Швеції, а також отримала приз у номінації «Найкраща режисерська робота» міжнародного документального конкурсу американського кінофестивалю Sundance.

Один із головних героїв – підліток Коля – завдяки одному із закритих показів картини знайшов тата. 

Редакція The Village Україна разом із благодійним фондом «Голоси дітей» розповідала, як переплелися долі авторів стрічки, дітей-сиріт і вихователів на шляху до неочікуваного «Оскара» під час великої війни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі