«Гамлет» без двох літер і кава в «равлику» від Театру на лівому березі, відчуття венеційського карнавалу в Театрі Франка й «Калинова Сопілка» за мотивами повісті Оксани Забужко від Харківського театру ляльок: зібрали добірку театральних вистав, які варто відвідати в жовтні.

Ha*l*t

Рефлексії на тему втраченого нами й втрачених нас

Ще в лютому 2022 року актор Олександр Соколов у ролі Гамлета позував на афіші, притримуючи двері Київського метрополітену, а згодом почалася повномасштабна війна. Одразу пояснимо: назва вистави – це Hamlet (Гамлет), із якого вирізали me (мене). А без двох літер це слово в перекладі з німецької означає «повну зупинку». Крім того, вистава – копродукція Театру на лівому березі й фестивалю Radar OST від Deutsches Theater Berlin.

Режисеркою стала Тамара Трунова, яка також поставила «Погані дороги» Наталки Ворожбит. Нова постановка – це фактично вистава про виставу, яка не відбулася, з недошитими костюмами й незавершеними декораціями.

   

Коли: 19 і 20 жовтня

Де: Київський академічний театр драми й комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

   

«Слуга двох панів»

Арлекіно-Труффальдіно в карнавальній стихії

П’єса Карло Гольдоні починається з весільних клопотів, але не завершується весіллям. Утім, їй не бракує безтурботності й відчуття вічного свята, а також гострого розуму Труффальдіно-Арлекіно. Комедію дель арте з живим оркестром і стилізованими костюмами 18 століття втілить на сцені Давид Петросян.

   

Коли: 16, 17 і 20 жовтня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Франка, 3, станція метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

   

«Копи проти равликів»

Розслідування на злобу дня вчорашнього

Пам’ятаєте ті часи, коли каву можна було купити лише в рожевих равликомобілях, а міліція тільки-но стала поліцією? У цих декораціях Роб Фельдман і розкаже детективну історію Ніни Захоженко, яка розгортається на вулицях Києва. Ця постановка перемогла на фестивалі «Митниця. Нова режисура» 2023 року.

   

Коли: 4 і 5 жовтня

Де: Київський академічний театр драми й комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

   

«Небезпечні зв’язки»

Аморальні й жорстокі коханці

Це історія про розбещеність французького дворянства: заради розваг Маркіза де Мертей і віконт де Вальмон руйнують долі інших людей і будують інтриги. П’єсу за мотивами роману французького автора Шодерло де Лакло ставить художній керівник Молодого театру Андрій Білоус. Перед переглядом можна звернути увагу на інші театральні й кіноадаптації твору, зокрема однойменний фільм 1988 року, який отримав «Оскар» і BAFTA.

   

Коли: 19 і 20 жовтня

Де: Національний академічний Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

Квитки: скоро в продажу

   

Фестиваль «Митниця. Нова режисура»

«Немає переможців і переможених, але є спільний нетворкінг»

Пітчинг ідей, презентації театрів-партнерів і публічні покази вистав від восьми учасників-фіналістів влаштують на фестивалі, який уже встиг стати щорічним. «Митницю» заснували у 2022 році як продовження фестивалю пам’яті засновника Театру на лівому березі Едуарда Митницького «Простір Майстра». Цього року фестиваль проведуть разом із італійським Інститутом культури при посольстві Італії і побудують на текстах італійського драматурга Луїджі Піранделло. 

Охочі презентувати свій проєкт уже можуть реєструватися за посиланням. Скоро також обіцяють відкрити розклад фестивалю й форму реєстрації для глядачів.

   

Коли: з 11 до 13 жовтня

Де: Київський академічний театр драми й комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

Квитки: вхід вільний, але потрібно зареєструватися

   

«Трубадур»

«Дослідження фанатизму» Джузеппе Верді

Оперу Верді поставить режисер Віталій Пальчиков, який узяв за основу «ідею фанатичної одержимості, яка є рушійною силою практично для кожного з персонажів». Традиційно будуть пристрасть, ревнощі й кохання.

   

Коли: 18 і 20 жовтня

Де: Національна опера, вулиця Володимирська, 50, метро «Золоті ворота» чи «Театральна»

Квитки: скоро в продажу

   

«Мова дельфінів»

Ця бісова гірка правда

Сказати правду чи збрехати? Це запитання, яке ми ставимо собі щодня, як і герой моновистави за п’єсою Ольги Анненко «Ця бісова гірка правда». Він обирає жити в брехні, але все ще сподівається, що зможе знайти вихід і «зберегти крихкий світ своєї дочки», яку виховує сам. Це благодійна вистава за підтримки УКФ: вхід вільний за попередньою реєстрацією, а перед переглядом чи після нього можна буде задонейтити на потреби ЗСУ. Зараз усі місця зайняті, але можна стежити за анонсами в соцмережах і приєднатися до збору коштів.

   

Коли: 8 жовтня

Де: Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14-Б, метро «Золоті ворота»

Квитки: вхід вільний

   

«Калинова Сопілка»

«Краса під час апокаліпсиса, що народилася в Харкові»

Український горор за повістю Оксани Забужко в постановці Харківського театру ляльок імені Афанасьєва вперше покажуть киянам. «Це про зло. Про його «мікрорівні», на яких воно віруситься, перш ніж стає з почуття чи думки – дією, чином: зло-чином», – описує Забужко.

Містичну атмосферу під гіпнотичні пісні створюватиме режисерка Оксана Дмітрієва, яка нещодавно поставила «Отелло»в Театрі на лівому березі. «Якщо потрібно було б тільки одним словом описати цю виставу, то це було б слова «краса». Краса тексту, віршів, музики, оформлення», – коментує режисерка. Квитки зникають доволі швидко, тому краще поквапитися.

   

Коли: 5 жовтня і 2 листопада

Де: Культурний кластер «Краків», Русанівська набережна, 12

   

«Зубата втрата»

Діти бояться відвідувати стоматолога через біль, а дорослі – через вартість послуг

Гігантські зубні щітки, величезний пончик і навіть старий зуб із карієсом, який вибиває чечітку – це герої постановки для дітей старше чотирьох років. Вони живуть у країні молочних зубів, куди мандрує дівчинка Ліза, коли в неї випадає перший зуб. Тепер їй потрібно вирішувати, що робити: завтра день народження, а на місці переднього зуба велика дірка. Спойлер: без Зубної феї не обійшлося.

   

Коли: 5, 6, 26 і 27 жовтня

Де: Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська, 15/17, метро «Хрещатик»

   

«Чутки»

Банкет не за планом

Американський драматург Ніл Саймон хотів написати фарс, у якому весь час грюкають двері. І написав. Щоправда, у постановці не буде жодних дверей, але постановники переконують, що однаково буде смішно. Це музична комедія, дія якої розгортається в респектабельному кварталі Нью-Йорка: Майра й Чарльз збирають найкращих друзів із нагоди 15-ї річниці весілля, але щось іде не так (і розкриває справжні почуття героїв).

   

Коли: 19 жовтня

Де: Київський театр на Солом’янці (раніше – «Дивний замок), вулиця Єреванська, 11

   

«Це всього лише кінець світу»

Дім не обираєш

Луї не був удома 12 років і не хотів би повертатися туди ще довше, але має сказати своїй родині дещо важливе. Виявляється, їм теж є що сказати йому. Це історія сімʼї, де всі знають і не знають одне одного, де кожен прагне бути почутим, але не хоче почути іншого. Утілило виставу творче об’єднання Amantes за п’єсою Жана Люка Лагарса.

Крім того, у жовтні також показуватимуть пластичну виставу «Заколисані», яку створювали до річниці Голодомору, й Animal Tales – «театральний стендап у звіриному стилі» або «екзистенційний протест на одну дію про ваше життя й нашу смерть».

   

Коли: 9 жовтня

Де: Український малий драматичний театр, вулиця Гончара, 33, метро «Золоті ворота»