З 19 до 26 квітня в Києві відбудеться другий фестиваль квір-кіно Sunny Bunny. Уже традиційно фільми покажуть у кінотеатрі «Жовтень». SunnyBunny(«Сонячний зайчик») починав як позаконкурсна програма кінофестивалю «Молодість» у 2001 році. Нагороду вручають найкращим фільмам, що зачіпають проблеми ЛГБТК(ІА+) людей.

Цього року на фестивалі вперше проведуть міжнародний конкурс короткометражних квір-фільмів, куди ввійдуть учасники Берлінале, Локарно, венеційського Тижня критики тощо. Крім того, планують показувати й національні короткометражні стрічки, програму дебютних фільмів «Нові барви», документальних і дитячих стрічок («Квірчик»).

Що подивитися в повнометражному міжнародному конкурсі

   

«Усе буде добре»

All Shall Be Well, Гонконг, Китай, 2024

Зокрема, відбудеться українська прем’єра фільму «Усе буде добре». У лютому цього року стрічка отримала нагороду Teddy Award на Берлінському міжнародному кінофестивалі. Це – одна з найстаріших квір-премій у світі. Фільм розповідає про гонконзьку пару Енджі та Пет, яка прожила разом понад чотири десятиліття. Після несподіваної смерті Пет Енджі стає залежним від своєї великої родини, намагаючись зберегти свою гідність і дім, у якому вони мешкали понад тридцять років.

«Перехід»

Crossing, Швеція, Данія, Франція, Туреччина, Грузія, 2024

Ще один лауреат Teddy Award – фільм грузинського режисера Левана Акіна «Перехід» . Світова прем’єра відбулась на Берлінале в програмі Panorama в лютому цього року, де фільм здобув приз журі. Леван Акін відомий українцям за фільмом «А потім ми танцювали», що виграв Гран-прі ювілейного десятого Одеського міжнародного кінофестивалю у 2019 році. Нова стрічка Левана Акіна розповідає історію вчительки-пенсіонерки, що вирушає до Стамбула відшукати свою давно зниклу небогу Теклу.

«Літо з Кармен»

The Summer with Carmen, Греція, 2023

Стрічка «Літо з Кармен» була номінована на Queer Lion на торішньому Венеційському кінофестивалі. А в себе вдома, у Греції, фільм отримав одразу дві нагороди на кінофестивалі в Салоніках. Кармен – кличка собаки, яку завів колишній партнер головного героя. Разом зі своїм другом він проводить день на квір-пляжі Афін, намагаючись перетворити справжні життєві події в кіносценарій.

«Вся ця тиша»

All the Silence, Мексика, 2023

Мексиканська картина «Вся ця тиша» розповідає про лесбійську пару Міріам і Лолу. Уранці Міріам викладає жестову мову, а вдень бере участь у професійній театральній постановці, водночас зберігаючи стабільні та пристрасні стосунки зі своєю дівчиною Лолою. Попри те, що її життя тісно пов’язане з життям глухої людини, її світ починає руйнуватися, коли вона виявляє, що втрачає слух.

«Світло Світло Світло»

Light Light Light, Фінляндія, 2023

Фінська картина «Світло Світло Світло» брала участь у кінофестивалі в Котбусі, кінофестивалі «Темні ночі» в Таллінні та була номінована одразу на кілька нагород фінської національної премії Jussi Awards. Дія фільму починається навесні 1986 році, у фінському селі, яке зазнає негативного впливу через Чорнобильську катастрофу. Так само вибухово в житті місцевої дівчини Марії з’являється Мімі.Через 20 років Марія повертається додому, щоб приглянути за хворою матір’ю, – спогади починають спливати на поверхню.

«Еґґгед і Твінкі»

Egghead and Twinkie, США, 2023

Картина «Еґґгед і Твінкі» (Egghead and Twinkie, США, 2023) була визнана найкращим комедійним фільмом на кінофестивалі в Остіні та найкращим фільмом на Cinequest San Jose Film Festival. Режисерський дебют Сари Камбі Голланд з Остіна, повністю знятий за краудфандингову кампанію в тіктоці, розповідає історію подорожі дівчини Твінкі та її найкращого друга Еґгеда. Після незграбного камінгауту перед батьками героїня вирішує зустрітись зі своїм онлайн-коханням на великій танцювальній вечірці для лесбійок Lez Dance.

Короткі метри міжнародної програми

   

  • Ти – фантастиш / Du bist so wunderbar, Леонардо Ґодінью, Пауло Менезес / Leandro Godinho, Paulo Menezes, Бразилія, Німеччина / Brazil, Germany, 2023, 17’
  • Нічого особливого / Nothing Special, Мікко Макела / Mikko Makela, Велика Британія / United Kingdom, 2024, 14’
  • Серце-годинник / Ticker, Том Петті / Thom Petty, Велика Британія / United Kingdom, 2023, 9’
  • Дилдотектоніка / Dildotectonics, Томаш Паула Маркеш / Tomas Paula Marques, Португалія / Portugal, 2023, 15’
  • Апокаліпсис учора / Apocalypse Yesterday, Богдан Колесник / Bohdan Kolesnyk, Україна / Ukraine, 2023, 18’
  • Я не хочу бути лише згадкою / I Don't Want to Be Just a Memory, Сарнт Утамачоте / Sarnt Utamachote, Німеччина / Germany, 2024, 20’
  •  Болеро / Bolero, Нанс Лаборде-Джордуаа / Nans Laborde-Jourdaa, Франція / France, 2023, 17’
  • Сміливий орел / Bold Eagle, Ваммі Альказарен / Whammy Alcazaren, Філіппіни / Philippines, 2024, 10’
  • Чотирнадцять / Catorce, Даніель Санчес-Лопес / Daniel Sanchez-Lopez, Іспанія / Spain, 2023, 12’
  • Метаморфози / Metamorfosi, П’єтро Порпораті / Pietro Porporati, Італія / Italy, 2023, 11’

Українські короткометражні фільми

   

У програмі фестивалю буде представлено шість українських коротких метрів як від молодих кінематографістів, так і від уже відомих. Зокрема, свій перший квір-фільм представить українська режисерка з Маріуполя Зоя Лактіонова.

  • Повернення / The Return, Вадим Мочалов / Vadym Mochalov, Україна / Ukraine, 2023, 32’
  • Лінії / Lines, Ганна Трофімова / Hanna Trofimova, Україна / Ukraine, 2023, 40’
  • Крим / Qirim, Катерина Храмцова / Kateryna Khramtsova, Чехія / Czech Republic, 2023, 10’
  • З любов’ю, Коптєв / With Love Koptev, Єлизавета Шерстнова / Yelyzaveta Sherstnyova, Україна / Ukraine, 2024, 8’
  • Апокаліпсис учора / Apocalypse Yesterday, Богдан Колесник / Bohdan Kolesnyk, Україна / Ukraine, 2023, 18’
  • Ми ніколи не зустрічались / We Have Never Met, Зоя Лактіонова / Zoya Laktionova, Україна / Ukraine, 2023, 5’

Абонементи на кінофестиваль можна придбати за посиланням.