«Книги – це зброя!»

Під таким гаслом проведуть другий фестиваль Kyiv Book Fest. Він стартує вже завтра, 5 вересня, в ТЦ Gorodok Gallery, і триватиме до 8 вересня. Мета цьогорічного фестивалю – зібрати півтора мільйона гривень, щоб оновити бібліотеки військових ВНЗ сучасною літературою. На фесті планують провести понад 200 подій зі 130 учасниками. Редакція «Віледжа» побувала на брифінгу напередодні фестивалю й розповідає, як задонейтити й на які події варто піти.

Зібрали близько 800 000 гривень на першому Kyiv Book Fest

Цьогорічний фестиваль за форматом буде схожий на перший Kyiv Book Fest, який провели у вересні 2023 року, розповідає Владислав Кириченко, власник видавництва «Наш формат», що організовує фестиваль. Тоді вдалося зібрати близько 800 000 гривень, ці кошти витратили на додрук статутів і посібників для ЗСУ, каже Анна Бондарчук, виконавча директорка ГО «Реформація», які вдруге долучаються до фестивалю. Крім того, кошти витратили на низку видань, що мали попит серед військових, як-от «Посібник рейнджера».

ГО «Реформація» вже п’ятий рік передає книжки для військових за програмою «Військо читає». З 2020 року в навчальні заклади, госпіталі та військові частини вдалося передати понад 50 000 книжок.

Тепер хочуть поповнити бібліотеки п’яти вищих навчальних закладів: це Київський інститут Національної гвардії України, військовий інститут університету Шевченка, військові інститути Одеси й Житомира та Національний університет оборони. Літературу обирали згідно з переліком, який визначили експерти, туди ввійшло близько 350 книжок. Ознайомитися з цим переліком можна за посиланням.

Що читають військові

«Немає такого переліку «що мають прочитати військові, щоби стати генералом-інтелектуалом. Це широкий перелік книжок – від військового лідерства до психології. Я мрію про той час, коли слова «генерал-інтелектуал» не будуть сприймати скептично», – каже Владислав Кириленко.

За словами майора, військовослужбовця й представника ГО «Реформація» Анатолія Симовонюка, запит на книжки серед військових досить великий. «На початку повномасштабної війни до лав ЗСУ приєдналася дуже велика кількість непрофесійних військових. Це люди, які були вмотивовані йти до війська, але мали досить маленький багаж знань, отже, вони хотіли вчитися й читати. Так, не кожен військовий читає книжки. Але склад Збройних сил просто відображає склад суспільства», – коментує Симовонюк.

Військові читають доволі різну літературу – від вузькоспеціалізованої професійної, як-от настанови із застосування окремих видів озброєння, до світоглядних книжок, мемуарів полководців минулого. Серед популярних книжок – «Спогади Маннергейма», «Американський снайпер», «Ми були солдатами», «Скоропадський: спогади». Водночас військові читають і художню літературу, каже майор.

Щодо навчальних посібників, то їх потрібно постійно оновлювати, оскільки характер ведення бойових дій постійно змінюється, і курсанти мають знати найбільш сучасні приклади ведення війни, пояснює полковник і заступник начальника Київського інституту Національної гвардії України з роботи з особовим складом Сергій Круглов.

«Військові заклади готують офіцерів, а офіцери – це командири. І дуже багато, може, 90% виконання бойового завдання залежить від рішення, ухваленого командиром взводу, роти, батальйону, тобто керівного складу», – додає Круглов.

З іншого боку, військові та ветерани й самі стають авторами книжок. «Це не книжки для адаптації цивільного населення, це пласт культури, у якому фіксується травматичний досвід цього покоління. Дуже важливо, що на цій літературі виростуть нові покоління», – вважає Владислав Кириченко.

Ми зібрали 20 книжок про російсько-українську війну, які написали військові та цивільні

Як на фесті знайти книжки, написані військовими, і книжки про військових і війну

На сайті Kyiv Book Fest є фільтри, де можна відсортувати події, пов’язані з військовими письменниками та книгами про війну. Для цього треба натиснути «Книга та війна». Зокрема, в неділю, 8 вересня, «Наш Формат» проведе подію, присвячену пам’яті загиблого на війні поета Максима «Далі» Кривцова, а також відбудеться перша презентація книги «Залізний генерал. Уроки людяності» про колишнього головнокомандувача Валерія Залужного. Також у п’ятницю, 6 вересня, обговорюватимуть комбатантську літературу та стереотипи щодо неї в межах дискусії «Коли ж нам чекати на українського Гемінґвея (Ремарка)».

По всьому простору Kyiv Book Fest можна буде знайти QR-коди й задонейтити вільну суму на закупівлю книжок для військових. Якщо відвідувачі збираються не лише купити нові книжки, але й відвідати професійну панель, то замість квитка вони також мають задонейтити. Зробити внесок можна й на сайті ГО «Реформація».

Крім того, можна буде й передати довільну книгу для військових. Для цього на першому й третьому поверсі будуть стенди «Культурного десанту». Усі події, пов’язані з військовою літературою, зібрали в залі А2 на третьому поверсі ТЦ Gorodok Gallery.

Що ще буде на фестивалі

За фільтром можна обрати події, які стосуються художньої літератури, нонфікшну, поезії, графіки й ілюстрації, освіти, психології, історії. Також будуть події для дітей і підлітків, автограф-сесії та музична сцена. Окремо можна переглянути професійну програму для книжкової галузі.

Також Kyiv Book Fest доєднується до Національного тижня читання нонфікшну, який триватиме з 2 до 8 вересня за ініціативи Українського інституту книги. Як окрему інсталяцію на фесті представлять банери з улюбленими нонфікшн-книгами військовослужбовців і військовослужбовиць.

Для деяких подій також передбачили переклад жестовою мовою за підтримки соціальної ініціативи «Дивись як чутно». Дізнатися, які події будуть доступними, можна за допомогою фільтру «Переклад жестовою мовою».